Sidor

18 nov. 2013

Bilder och reflektioner från Julmarknad på Sägnernas Hus

Jag och mina böcker på vår första julmarknad
 I helgen fre-sön 15-17 november ställde jag för första gången ut min böcker på en julmarknad. Sägnernas Hus i Sandhem, Västergötland. En intressant upplevelse. Visste kanske inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, utan hoppade på erbjudandet att delta från en skrivande kollega. Först efter jag tackat ja förstod jag att det var 14 mil enkel väg från Vetlanda och att jag var tvungen att sälja rätt så mycket böcker för att bara få ihop till bensinkostnaden. En sådan tur att man har så trevliga kollegor som öppnar sina hem och erbjuder nattplats!

Sägnernas Hus hade jag inte heller hört talas om tidigare men det visar sig vara mycket pittoreskt beläget utanför Mullsjö, utanför Sandhem. Mitt ute i ingenstans. Sägnernas Hus består av flera byggnader varav vi stod i huvudbyggnaden som är i två plan. Sägnernas Hus etablerades av kvinnan som var fascinerad av naturväsen och en museiliknande utställning finns i en av byggnaderna och visar en imponerande skara, vättar, jättar, skogsrån och troll tagna från svensk folktradition. Sägnernas Hus är också ett anrikt dansställe där många svingar runt i den rustika träbyggnaden.

Fredagen, den första dagen på julmarknaden lyste besökarna med sin frånvaro. Förståeligt nog kommer det färre besökare en fredag än på helgen men jag blev lite förskräckt över tomheten i den stora ladan vi stod i. Lördagen och söndagen var tillströmningen av besökare större och många trevliga människor passerade och tittade på mina böcker. Lite svårt är det ändå att konkurrera med polkagrisar, glögg, ostar, korvar och allt ytterligare ätbart (läs gratis smakprov) som förknippas med julmarknader. Det var därför extra roligt när David Moberg från Falköpings tidning/ Jönköpings-Posten kommer och skriver om julmarknaden att han uppmärksammar och fotograferar vårt bokbord för sin artikel
Foto: David Moberg, från artikel i Falköpings tidning 18 nov 2013
http://www.falkopingstidning.se/artikel/41577/solig-julmarknad-som-vaxer
Är dock helt nöjd men min försäljning av böcker (fick mao ihop till bilkostnaden). Jättekul är det när en och annan besökare från området mellan Vänern och Vättern har hört talas om mina böcker sedan tidigare. För egen del kan jag nog tycka att det är lite svårt att få fram en julstämning i mitten av november men en kvinna som stannade vid mina böcker berättade att hon redan inhandlat samtliga julklappar så för vissa har julförberedelserna pågått länge.

Det trevligaste med sådana här evenemang är som alltid alla trevliga och intressanta människor man möter, både utställarkollegor och besökare.
Birgitta Fernström med nysläppta "Pyttepojken Pelle i blåsväder"

Fantasytrion Aengeln Englund, Jakkin Wiss och Anna Wintersvärd


Malin Eriksson buktalar med Kalle Frågvis

polkagristillverkning
interiör från julmarknaden på Sägnernas Hus

6 kommentarer:

 1. Jag tycker att vi gjorde mycket bra ifrån oss, Maria:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack malin för dina uppmuntrande ord, ja, visst gjorde vi bra ifrån oss och för den bästa underhållning stod kalle frågvis :-)

   Radera
 2. Svar
  1. tack birgitta för att du läst och uppskattat mitt blogginlägg. det var mina uppriktiga reflektioner från mina böcker första julmarknad :-)

   Radera
 3. Hade varit roligt att komma upp, men var upptagen av annat och det är ju som sagt rätt långt bort från mitten av Sverige, jag menar Småland! (Växjö) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha astrid, jo jag tyckte nog oxå det var en bit från världens mitt. men som någon klok person sa, där man befinner sig för tillfället är ALLTID jordens mitt :-) nästa helg blir det bokmässa närmare jordens mitt, exakt i mitten, faktiskt om man utgår från växjö. ser fram emot att träffa dig igen :-)

   Radera