2 maj 2013

Sydöstran recenserar LOREM IPSUM

Lottie Håkansson på Sydöstran recenserar LOREM IPSUM 24 april 2013. Hon skriver bland annat att mitt skrivande kan jämföras med amerikanska författaren Anne Taylor, jag likt henne har förmågan att göra de mest vardagliga händelser spännande.. Det låter riktigt intressant, vet inte vem Anne Taylor är men måste kolla upp henne inom kort. Det märks att Lottie Håkansson har läst LOREM IPSUM noggrant och funderat över innehållet. Jag är mycket glad över den fina recensionen.

Charmig, vemodig
andra del i trilogi
BLEKINGE
Bakom titeln ”Lorem Ipsum” (text som användsinom grafisk design) döljer sig en charmig, vemodig och insiktsfull berättelse om en grupp människor som kämpar med vardagen och vars sköra lycka hotas av mörka skuggor ur det förflutna.

Förutom titeln gör omslaget, som påminner om ett utskick från Socialstyrelsen, inte mycket
för att göra det inbjudande för läsaren. Men bakom de gula pärmarna döljer sig en enkel, men gripande historia som utgör andra delen i en trilogi. Den första hade titeln Ingmar Bergman kände aldrig skuld. Skuld är något som den här berättelsens huvudpersoner bär på i övermått. Sorg och längtan efter försoning är gemensamma nämnare.

Engagerande
Precis som den amerikanska författaren Anne Tylor kan få det mest vardagliga spännande har Maria Bielke von Sydow förmågan att få läsaren engagerad i bokens huvudpersoner. För Sydöstrans läsare kan det vara intressant att veta att författaren, som är studie- och yrkesvägledare, bott och verkat i Karlskrona i flera år och att delar av boken utspelar sig här.

En svensk Mr Bean
Huvudpersonerna är en skara medelålders män och kvinnor. Pär skriver böcker om hur man hjälper sig själv. Han borde läsa sina egna böcker lite bättre för han har en förmåga att trassla till det. Likt en svensk Mr Bean kan en enkel resa med Pågatåget till Lund bli til lett drama i hans liv. Han utsätts dessutom för hotbrev, vilket inte ökar på hans självkänsla.
Här har vi fastern, en underbar kärv 93-åring som älskar Leif G W Persson! Hon är en färgklick, en förebild, och trots sin ålder den enda som Pär känner sig trygg nog att vända sig till med sina problem.

Längtan efter bekräftelse
Sylvia är adoptivbarnet som växte upp i Karlskrona. När hennes mamma ligger döende
i cancer vågar hon äntligen berätta om hur svårt det var att växa upp som mörkhyad (och lång och kraftig) i en sådan stad. Hur malplacerad hon kände sig och hur mycket hon längtade efter att vara älskad av sin smala blonda Agnetha Fältskog-kopia till mor. Författaren rör sig hemtamt i skilda miljöer: universitetsstaden Lund, Malmös både finaste och mest slitna ytterområden, i förlagsvärlden och i skolans konkurrensutsatta korridorer.

Upplösning att vänta
Med en kriminalhistoria i botten, en liten pojkes mystiska död, fortskrider huvudpersonernas öden mot en upplösning som undanhålls läsaren – eftersom det är en trilogi.
LOTTIE HÅKANSSON2 kommentarer:

  1. Vad roligt att få en så fin recension.

    SvaraRadera
  2. tack elisabeth, jo jag blev mkt glad. dels för att lottie håkansson tyckte om boken men kanske ännu mer för att jag förstår att hon VERKLIGEN läst boken. ibland får man för sig att recensenter liksom mest skummar igenom sina alster som de sedan skriver om

    SvaraRadera