4 jan. 2019

Det bor en Ullaredare i alla och envar- Bielkes fredagsreflektion 4 januari 2019


Det bor en Ullaredare i alla och envar

Sen urminnes tider har vi varit jägare och samlare. Vi åt nötter, frön och bär och torkade resten för magrare årstider. Vi fällde byten, åt oss mätta och grävde ned resterna och konserverade det till snålare köttider. Precis som ekorrar som bunkrar upp för vintern. Vi gillar att ha lager av grejor. Det ger oss en känsla av trygghet och visshet att vi klarar oår.


Alla människor gillar också att fynda. En dyr kvalitetsgrej som vi vill ha är nedsatt till 50% av ursprungspriset. Vi fyndar varan till hälften av vad den kostat innan. Det kan också vara 10 par strumpor för 100 kronor. Strumpor slits och går sönder, vi behöver med jämna mellanrum nya, så vi vet att vi har fyndat.

Vi gillar dessutom att få lite semesterkänsla, kanske med en övernattning, ett glas vin och ett dopp i en härlig skogssjö.

Svaret på frågan som inte är ställd är Ullared. I Ullared finns fynd-shoppingen (skinnbrallor för 299 kr), möjlighet att bunkra upp stapelvaror (hela årets förbrukning av plastpåsar och bakplåtspapper) och dessutom finns det stugbyar, äventyrspark, bad på sommaren och skidåkning på vintern.

Man får tycka vad man vill om detta shoppingparadis, man kan till och med tycka genuint illa om Ullared, men faktum är att det har blivit ett av Sveriges mest besökta utflyktsmål. Peter Wahlbeck som på 90-talet släppte nidvisan ”Bränn ned Ullared” gillar numera Ullared och har till och med varit på varuhuset och sålt sin skiva ”Musik fur alle” där nidvisan ingår.

Själv älskar jag Ullared, på det där dubbla sättet som många gör. Man vill liksom inte vara som de människorna som porträtteras i realityserien om Ullared, som nästan är karikatyrer av sig själva, men nog har vi alla stråk av Ola-Conny, Morgan, den galna familjen från Oxie, de svärande systrarna och alla de andra som öppet deklarerar sin kärlek till Ullared. Vi gillar att fynda, bunkra upp och förlusta oss.

Lets face it, det bor en Ullaredare i var och en av oss.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 4 januari 2019

2 kommentarer:

 1. Skinnbrallor från Ullared?! Nog för att läderbyxor är ett underbart plagg, men känns tveksamt att köpa där :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-D
   ja kanske är det märkligt att köpa sina skinnbrallor på ullared, eller så är det helt rätt :-D, är de av bra kvalitet och sköna att bära, spelar inköpsstället nog mindre roll. men hipp-faktorn kanske är relativt låg, inte så mkt rock´n roll över ullared, eller så är det det :-D

   Radera