17 okt. 2013

Musiken i skrivandet

Måndag 21 oktober kl 19.00 blir jag intervjuad av Gabriella Poopuu i direktsändning i hennes radioprogramserie "45 minuter- böcker" Radio Vättervåg FM 98.5 Jönköping. http://gabriellapoopuu.blogspot.se/p/45minuter.html Får du inte in kanalen kan du lyssna via nätet på https://soundcloud.com/45minuter

Vi skulle prata om mitt författarskap, eget förlag och hur det var att säga upp sig från sitt arbete vid fyrtio års ålder och satsa fullt ut på författeriet. Gabriella bad mig leta upp lite musik som skulle passa under programmet, några personliga favoriter som låg mig och skrivandet varmt om hjärtat.

Sagt och gjort, letade upp lite musik som jag brukar lyssna till före och efter skrivpass (under själv skrivandet har jag alltid tystnad). Blev då helt varse om att musiken är helt avgörande för mitt skrivande, rytmer och flöden är baserade på viss musik. Inte helt otippat kanske, då musiken ofta är starkt förknippad till livets viktiga skeenden. Ingen revolutionerande upptäckt att olika konstformer hänger ihop. Men ändå, vilket uppvaknande, vilken intressant pånyttfödelse för "gammal" musik.

Därför ändrar jag och Gabriella fokus på sändningen till att fokusera samtalet på den musik jag valt och hur den påverkat och inspirerat mitt författarjag och mina böcker.

Musiken som jag valde då, vilken är den? 

1. Paul Simon "The obvious child" från skivan "Rythmn of the saints". Rytm i kroppen och rytm i skrivandet, för att få igång flödet i kroppen lyssnar jag ofta till denna låt för den får ofelbart igång satsmelodin och glädjen i orden som ska nedpräntas. Rytmen i ordflödet är bla det som gör var och en till unika författare. Måhända vi skriver lika och inget tema är nytt under solen, men rytmen, rytmen är unik hos var och en oavsett alster och genre. 
2. Mikael Wiehe ”flickan och kråkan” Ibland skriver jag kulturjournalistik och för ett par år sedan fick jag möjlighet att göra en lång intervju med Mikael Wiehe för ett personporträtt i tidningen "Landet runt". Då han är en idol för mig sedan många år var jag ganska nervös och jag hade inhandlat en ny digital diktafon som jag med nöd och näppe klarade av att hantera. Det första M.W gjorde var att intressera sig för diktafonen, trycka på knapparna och reglagen som jag så nogsamt förinställt. Sedan var den isen bruten :-) Mikael Wiehe är en frispråkig och kaxig person men som definitivt har glimten i ögat. Han pratade mycket och länge och det som etsade sig fast för alltid i mitt sinne var "Du måste våga vara Gud". I ditt skrivande måste du i och för sig vara ödmjuk, ta in vad andra säger men du måste i slutänden våga vara Gud, du och ingen annan är ansvarig för det du skriver och det är ditt verk, din bok, din musiktext. Jag reagerade när jag hörde honom säga det, är detta verkligen inte att förhäva sig, tänkte jag. Hursomhelst tar jag fasta på hans ord. Särskilt när jag skrev den starka scenen när Sylvia bevittnar sin mammas död i "LOREM IPSUM", tänkte jag- inte fega, inte tvivla Maria, våga vara Gud.
3. Björk "Violently happy" Björk är en artist som verkligen lever som hon lär, okonventionellt och verklighetsnära. Hennes låt "Violently happy" gestaltar de stora känslorna som ibland kommer fram genom skrivandet. Låten får mig att känna att jag inte är ensam i utlevelsen och upplevelsen. Okontrollerbar lycka och förtvivlan står nära varandra. Som någon annan skrev: Kaos är granne med Gud.
4. Kjell Höglund ”En stor stark” Kjell Höglund är en man som verkligen har fattat ett och annat om livet och allt som pågår däri. Jag kunde ha valt vilken låt som helst av honom för att visa hur självinsikt och poesi kan skrivas i musiktext. Hans texter är enligt mig en kombination av genialitet och nödrim. Kjell Höglund finns alltid närvarande i mitt skrivande.
5. Kalle Bah  med Govn Andy "bulleribulleribock" Kalle Bah är en reggaegrupp som jag lyssnat till i trettio år. Deras musik har följt mig i både med- och motgång och varje gång jag lyssnar till gunget i musiken blir jag på gott skrivarhumör!

Vilka är dina avgörande musikfavoriter i skrivandet?

2 kommentarer:

  1. När jag skrev I nattens mörker lyssnade jag mycket på Smashing pumpkins skiva Ava Adore. Den fick mig i perfekt sinnesstämning för just den boken. Jag lyssnar på musik när jag skriver, jag får bättre flöde då och väljer låt efter scen jag ska skriva. Senast lyssnade jag på The Cure Lullaby när jag jobbade med en novell.

    SvaraRadera
    Svar
    1. intressant nathalie att du är en av dem som skriver med musik på. Själv har jag prövat det men flyter själv in i musiken då och börjar lyssna= inget blir skrivet :-) The Cure är klassiska och dem lyssnade jag på under 80-talet. Har dock aldrig lyssnat till Smashing Pumkins men jag ta mig ett öra på dem, tack för tipset

      Radera