26 apr. 2015

Stolt Vetlandabo


Stolt Vetlandabo, pins upptryckta för dagens föreläsning
i Vetlanda kyrka 26 april 2015
Så härligt föredraget Vem vill bo i Vetlanda? med mig och Peter Åström blev!
Ett femtiotal mycket intresserade åhörare kom till Vetlanda kyrka idag och lyssnade på inspirationsföredraget och delade frikostigt med sig av sina erfarenheter av att vara Vetlandabor. Vetlanda kyrka är en fantastiskt plats att föreläsa på med enorm rymd och vackra utsmyckningar.
Peter Åström och jag berättade om våra egna val och resor och hur vi hamnat i Vetlanda och vad vi tycker om det. Därefter drog vi paralleller med mina romankaraktärer Pär, Sylvia och Helena som alla flyttar av olika skäl, Pär pga av kärlek, Helena pga av livskris och så Sylvia som flyttar för karriärens skull.
Vi rapporterade från den intressanta globala undersökningen som bla Glaeser har gjort där det visar sig att det finns 4 avgörande faktorer för boende 1. utbildningsmöjligheter 2. möjlighet till socialt nätverkande 3. tolerans och möjlighet att "vara sig själv" 4. estetiskt vacker omgivning.

Tillsammans med åhörarna gjorde vi en "fyra-hörns-övning" där alla fick ställa sig på var sin plats om de 1. flyttat/stannat för kärlekens skull, 2. stannat/flyttat av familjeskäl, 3. flyttat/stannat tack vare jobb eller utbildning, och så det fjärde hörnet om man känner att det finns helt andra skäl än de tidigare nämnda.
En roligt och inspirerande eftermiddag blev det. Tack alla ni som bidrog så öppenhjärtat.

Vi har goda skäl att vara stolta över vår bygd, Vetlanda kyrka som arrangerat föreläsningen hade dagen till ära tryckt upp särskilda knappar att bära på jackan/skjortan. STOLT VETLANDABO. För den som också känner stolthet inför att bo i Vetlanda och vill bära denna knapp finns det ett par extra knappar hos mig och Åström att inhämta :-)
Peter Åström och Maria Bielke von Sydow
föreläser i Vetlanda kyrka
Vem vill bo i Vetlanda?
26 april 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar