11 dec. 2015

11 avsnittet i Vetlanda Julsaga

foto: Östgård
Som vanligt var det flera hundra personer som trotsade det regniga vädret och kom till Vetlanda Julklappskalender och lyssnade till Vetlanda Julsaga. Idag har jag och MIrja Claesson från Vetlanda kommun varit ute och fotograferat bilder till Julsagan som kommer i tryck i mitten av januari. Härliga bilder från Vetlanda kommun utlovas, bla Sigge Kista i Pauuliström och Hörnebo skiffergruva utanför Årset. Här kommer 11 avsnittet i Julsagan.

Fredag 11 december 2015

När morfar, dagen efter hundäventyret, ser hur smutsiga och skrapade Linneas byxor är undrar han vad som hänt.
-Inget särskilt, svarar Linnea. Men hon förstår att morfar nog kommer att få reda på vad som hänt av Sigrid så hon lägger snabbt till: Selma slet sig och jag halkade på isfläckarna vid bäckpromenaden.
Inte heller morfar blir arg, han säger bara, ja se taxar, ettriga och envisa hundar. Vi får tvätta både din jacka och dina byxor.

Linnea och morfar tvättar kläderna, morfar har ett jättegammalt tvättmedel som
klumpat ihop sig till stora snöbollar. Morfar verkar inte veta hur man sköter tvättmaskinen. Han vrider på rattarna fram och tillbaka och funderar på om det behövs sköljmedel eller inte. Linnea undrar hur han över huvud taget klarar sig själv när han inte ens vet hur man tvättar sina kläder. Linnea vet på ett ungefär hur man tvättar. Hon har varit med mamma i tvättstugan många gånger och även om morfars tvättmaskin inte ser exakt likadan ut som i hennes tvättstuga visar hon morfar hur hon tror att rattarna ska stå för att det ska bli rätt. Javisst, skrattar morfar, du kan så mycket du. Och så börjar tvättmaskinen snurra.

Morfar berättar inlevelsefullt medan tvättmaskinen snurrar att det spelas bandy i kväll i Uppsala, som inte ligger så långt ifrån Stockholm där Linnea bor. Det är Vetlandas stolthet, säger morfar och tar på sig en gul och svart keps, som spelar där, VBK heter de och de spelar mot ett lag som heter Sirius. Något bandylag som heter Sirius har Linnea aldrig hört talas om. Men hon vet vad det riktiga Sirius är. Det har hon och Cecilia pratat om många gånger. Sirius är den starkaste lysande stjärnan på himlen. Den ligger i stjärnbilden stora hunden. Hundar är det bästa som finns. Och så tänker hon på Selma som inte blivit påkörd eller sprungit bort utan sprungit raka vägen hem när hon inte hittat Linnea.
-Kom morfar, säger Linnea, kom ska jag visa dig den riktiga Sirius, den syns på himlen nu.
Morfar har fortfarande på sig sin gula och svarta keps och sträcker på sig lite extra.
När de kommer fram till fönstret ser de.

Det snöar, det snöar något helt otroligt mycket. Snöflingorna är inte flingor utan nästan lika stora som morfars ihopklumpade tvättmedelsbollar.
Linnea är som förtrollad av allt som fullkomligt vräker ner från himlen. Det snöar så mycket att varken Sigrid och Selmas lägenhet på andra sidan gården syns eller den störst lysande stjärnan Sirius.

Linnea är så lycklig, så här har det aldrig snöat innan, och för första gången är hon riktigt lycklig över att hon inte är i Thailand med mamma och Cecilia. De må ha grillade räkor på stranden men snöflingor stora som tvättmedelsbollar, det har de INTE!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar