16 dec. 2015

16 avsnittet i Vetlanda Julsaga

foto: Östgård
Dramatiken fortsätter i Julsagan i Vetlanda Julklappskalender och nu har morfar Erik till på köpet halkat i gruvan och skadat högerarmen, hur ska det nu gå, med julfirandet? Läs hela avsnitt 16 här:

Onsdag 16 december

Inte för att han hade tänkt att köpa så många julklappar till Linnea. Hon har ju en hel säck med sig från Camilla. Men något hade han ju tänkt att det skulle bli. Några paket i alla fall. Men när han vaknar inser han att det inte är något bra läge att springa omkring i julträngseln med en värkande höger arm. Inte kunde han komma bak med armen för att en plocka upp sin plånbok från bakfickan på byxorna. Och inte kunde Linnea bistå honom heller. Då blev det ju ingen överraskning.

Erik har aldrig varit så mycket för att gå till doktorn. Sjukhus har han skytt i hela sitt liv. Bra sås reder sig själv, tänkte han. Inte för att han var någon matlagare men det mesta hade han klarat själv. Han hade till och med limmat på en tand själv med Karlssons klister när en flisa hade lossnat från hörntanden.
Men i takt med att
dagen går, Linnea inte är hemma hon är hos Sigrid och Selma, förstår han att han nog måste besöka vårdcentralen i alla fall. Den ligger inte så långt ifrån honom. Han ringer och bokar en tid, jo visst kan han vänta tills i morgon, så farligt är det inte. Men han gruvar sig för hur det ska gå om han inte blir bättre. Inte skulle de kunna köpa någon gran. Det ville nog Linnea ha ändå. Det duger nog inte med lilla plastgranen med inbyggd ljusslinga när han har henne hos sig.

Han tar Kalle-Ankaslipsen och gör som en mitella av den. Äntligen kommer slipsen till riktigt nytta, tänker Erik som känner att smärtan lättar när han får stöd för armen. Men något besök på bandyhallen vid Tjustkulle blir det inte idag. Han hade gärna velat gå på hemmamatchen och ta Linnea med sig. Men det är otänkbart.

Linnea kommer inte hem förrän sent. Hon och Sigrid och Selma har varit och julskyltningsstrosat. De har gått i stan och Linnea stannade särskilt för att titta på det färgglada skyltfönstret i blomsterhandeln vid torget. Så upplyst och fint.

Lite senare ringer även Sigrid och Selma på dörren. Sigrid har förstås fått veta att han halkat och slagit sig. Du måste verkligen till sjukhuset, ojar hon sig när hon får se hans arm som nu hunnit bli både blå och gul av smällen. Det kan vara brutet, och då måste du gipsas. Något gips tänker han då rakt inte ha och inte tror han att armen är bruten heller. Han vill bara att någon ska se på det och ge honom lite tabletter så han kan sova på natten. Varken värktabletterna eller sömntabletterna hade hjälpt honom i natt.

Jag kommer med mat i morgon, säger Sigrid prompt, jag och Linnea går och handlar till dig. Du ska inte förta dig. Goda grannar tar hand om varandra. Erik vet inte riktigt hur han ska ställa sig till Sigrids hjälp. Hon verkar lite styrande den där Sigrid, tänker han. Men visst är han tacksam. Selma springer omkring i lägenheten, kanske hårar hon ner, men det gör nog inte så mycket ändå, tänker Erik som faktiskt är rätt trött av all smärta.

Camilla har naturligtvis också fått nys om att han trillat och slagit sig. Hon undrar om hon måste avbryta fotograferingsjobbet och resa hem från Thailand. Nej, hävdar morfar, absolut inte. Vi klarar oss mycket bra.


Ett sådant ståhej det blev bara för att jag halkade i Hörnebo skiffergruva och slog armen, tänker han. Linnea kommer med en filt och sveper o honom när han sitter och ser på nyheterna på TV. När han ska sova tänker han på Sigrid, Linnea, Camilla och Vera. Så många kvinnor han har som bryr sig om honom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar