8 dec. 2015

8 avsnittet i Julsagan

foto: ÖstgårdI dagens åttonde avsnitt av Vetlanda Julsaga i Juklappskalendern åker Linnea och Erik till Ikea för att julhandla...

Tisdag 8 december 2015

Morgonen då Linnea och Erik ska åka till IKEA och julhandla börjar dåligt. Linnea har brottats med sina 27 gosedjur i sängen hela natten och de har hela tiden trillat på golvet eller hamnat som en stor knöl under ryggen, eller kittlat hennes mun precis när hon skulle till att somna. Lakanen har varit jättevarma och det är så torrt och konstigt i morfars lägenhet. Och tyst, så otroligt tyst. Inte som hemma i lägenheten i Stockholm där det knarrar i trägolven och spolar i grannarnas rör. Nej, här i Vetlanda är det helt tyst, för tyst för att kunna somna. Hon är jättetrött när hon vaknar och har ingen lust alls att äta morfars gröt eller hans bruna bröd.

Morfar i sin tur har drömt mardrömmar hela natten om adventsljusstakar som har 100 ljus som alla ska tändas samtidigt och plötsligt mitt i drömmen står han naken och flintskallig med sin brandsläckare på Vetlanda torg så när på ett par kalsonger
som har tändstickor som motiv. När han från torget försöker ta sig hem blir han stoppad av luciatåg och julfirare och är tvungen att gå bakom Stadshotellet för att kunna ta sig hem. Precis när han närmar sig sin lägenhet står Camilla där och bannar honom för att han inte tagit hand om Linnea och gjort en traditionell jul för henne och att han varit ansvarslös och orsakat att Linnea bränt av sitt hår och nu skulle hon aldrig bli fri från sina öroninflammationer.

Det var rena befrielsen att vakna och inse att allt detta bara var en dröm. Han hade sin pyjamas på sig och inga kalsonger med tändstickor på.

Men trött var han, och idag skulle de åka ändå till Jönköping för att handla nytt julkrams.

De äter frukost tillsammans under tystnad och när åker iväg i den röda bilen är det fortfarande tyst. När mamma Camilla ringer från Thailand och berättar att hon saknar Linnea otroligt mycket och att det minsann inte alls bara är roligt i Thailand med den fuktiga värmen och alla insekter på kvällarna och nu hade hennes mage börjat krångla också på grund av den starka maten. På något sätt får det liv i både Linnea och Erik, inte så att de gläds åt att mamma Camilla har det tufft, men på något sätt ger det dem större uppskattning för det de har, och i Vetlanda finns det minsann inga mygg den 8 december, ingen fuktig värme och deras magar fungerar precis som de ska.

Linnea försäger sig nästan, men bara nästan när hon berättar att hon har en ny frisyr som den amerikanska sångerskan Pink, med kort hår på ena sidan och lite längre på andra med rosa färg. Varför då, undrar Camilla som vet att Linnea har sparat länge för att det tunna blonda håret skulle få lite längd. Jag tyckte det var dags för en ny frisyr, svarar Linnea och avslutar ämnet snabbt och säger: Nu är vi på väg till IKEA och morfar måste koncentrera sig på att köra. Och efter de sedvanliga förmaningarna från om öronmediciner och tidiga läggtider och minimal konsumtion av godis lägger de på luren.

När de kommer till Jönköping ser Linnea IKEA-varuhuset från vägen och ropar till morfar. Morfar ser också IKEA men inser att han är på fel sida för att kunna svänga av. IKEA-varuhuset är på vänster sida och de befinner sig på höger körfält på motorvägen. Erik kör vidare och vänder men på grund av vägarbeten kommer de inte på rätt avfart och rätt som det är är de på väg mot Vetlanda igen. Men morfar gör om hela proceduren en gång till och till slut kommer de till IKEAs parkering.

Där möts de av en nästan fullpackad parkering. Hur kan detta komma sig, undrar Erik. Det är ju lunchdags en helt vanlig tisdag. Är det något annat är på gång kanske? Men det är det inte, det är bara det att det är fler personer än Erik och Linnea som slagits av tanken att de ska åka till IKEA och julhandla. När morfar kommer in i varuhuset blir han alldeles matt av alla gångar med pilar som han ska följa och säger till Linnea att de nog ska ta en kopp kaffe först. Väl i restaurangen äter de lunch, massor av köttbullar och potatis, Linnea väljer pommes frites.

Morfar och Linnea står nu på julavdelningen och nog glittrar det fint av alla glittergirlanger från golv till tak, och stjärnlampor och strössel och kulor och blockljus och allt det andra. Men egentligen är hon inte så intresserad, det hon är mest intresserad av är ett diadem med renöron och horn som hon hittar vid utgången nära värmeljusen.
  • -Du får välja det du vill ha, säger Erik.
  • -Har du verkligen slängt alla dina julsaker, frågar Linnea.
  • -Ja, de blev väl lite för gamla, svarar Erik.
  • -Har du slängt den fina kransen som du brukade ha på dörren, utbrister Linnea. Den som var så fin.
Erik tänker på kransen i plast som tappat alla rätta kulörerna och som nu har blivit bränsle till värmeverket.

De köper värmeljus, lite glitter och ett par nya kransar, rendiademet och en luciadräkt till Linnea. Och plötsligt så slår det honom att han inte en enda gång egentligen frågat Linnea om hon gillade julkrams, han hade bara tagit det för givet att hon som barn gillade mycket pynt. För det lilla de hade köpt kunde de lika väl ha köpt i Vetlanda nu när det är torgdag och besparat sig resan till Jönköping.

Men ute i IKEAs matvarushop köper de en massa färdigpepparkaksdeg och ett pepparkakshus som de bara ska limma ihop. Det tycker Linnea är det bästa av allt. Förutom diademet med renöron och renhorn.

På vägen hem börjar Eriks röda bil att låta väldigt konstigt. Varje gång han gasar tjuter och slirar det konstigt. Linnea hör ljudet med en gång och tittar på honom, men antingen hör han det inte eller så låtsas han inte om det för han håller hårt i ratten och tittar bara rakt fram på vägen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar