3 dec. 2015

tredje delen av Vetlanda Julsaga

foto: Östgård
dags för avsnitt 3 i Vetlanda Julsaga i Vetlanda Julklappskalender, som glädjande också blir bok, släpps i mitten av januari, kostnad 99 kr

Torsdag 3 december 2015

Linnea har minsann hört allt som mamma Camilla har sagt i telefonsamtalet med morfar. Hon har legat i sin säng och tjuvlyssnat mot väggen. Linnea vet precis när mamma inte vill att hon ska höra. Ibland sänker mamma rösten och ibland pratar hon engelska. Linnea låtsas att hon inte förstår, men så klart kan hon redan engelska ord som icecream och candy. Men den här gången är det inga sådana ord som använts.

Linnea har också förstått att både mamma och extramamma Cecilia har varit
upprörda och ledsna, ja till och med upprivna och arga. Mamma brukar få den märkliga rynkan mellan ögonen då. Den syns bara när hon är arg eller ledsen. De sista veckorna har mamma suttit mer än vanligt i telefonen och pratat med olika människor som Linnea inte vet vilka de är. Och den där rynkan, den har funnits där hela tiden.

Och nog begriper Linnea vad det handlar om. Det handlar om hennes öron. Hennes himla, tråkiga, fula öron. Som hon haft så ont i i flera månader. Fram och tillbaka till farbror doktorn. Klistermärkena som hon fått efter varje avslutat läkarbesök har blivit så många att de nu fyller hela garderobsdörren.

Vid sista besöket hos doktorn hade mammas rynka varit så djup att det nästan såg ut som om den hade vuxit fast. Och efteråt hade de gått och fikat på konditori och Linnea fick välja precis vad hon ville, till och med den största och dyraste bakelsen och det var då Linnea verkligen insåg att någonting var riktigt fel. Mamma som alltid ville att hon skulle ta en smörgås eller en sockerfri liten kaka i vanliga fall.

Linnea är alldeles förtvivlad. Hon som sett fram emot att resa till Thailand nästan ett helt år. Ett helt år är nästan som ett helt liv. I hela sitt liv hade hon sett fram emot resan. De skulle snorkla och äta grillade räkor på stranden varenda dag. De hade köpt ny baddräkt, solkräm och skaffat pass. Och nu har allt förstörts på grund av hennes öron. Linnea önskade verkligen att hon inte hade haft några öron. Då hade hon kunnat följa med mamma och Cecilia till Thailand och mått bra hela julen. Hela hennes förskoleklass visste om att hon skulle åka, alla hade varit sååå avis, till och med fröken hade varit avis och nu skulle hon inte kunna följa med på grund av att hennes öron gjorde att hon inte kunde flyga. Linnea hade till och med låtsats att hon inte hade haft ont i öronen men doktorn hade ändå sett att hon ljög. För visst hade hon till och från haft mycket ont.

Nästan en hel månad, hos morfar, i Vetlanda till på köpet. Vilken tradig, hemsk jul det skulle bli, utan strand, snorkling och grillade räkor.

Hos morfar stod tiden nästan stilla, ingenting rörde sig, till och med tavlorna på väggen som föreställde springande hundar stod stilla. Hur tråkig skulle inte den här julen bli. Och morfar som knappt inte hade något julpynt alls, bara några stjärnor i fönstret men inga blinkande lampor, glitter eller änglaludd.
Morfar är ju såklart den bästa i hela världen ändå, trots att tiden står stilla och morfar rör sig långsamt och ibland inte hör vad hon säger. Linnea älskar verkligen sin morfar och han luktar så gott..

Men kontrasterna är stora: istället för en hel månad i Thailand blir det en hel månad i Vetlanda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar