9 dec. 2016

Bielkes fredagsreflektion 9 december

Bielkes fredagsreflektion 9 december

Handlar sociala medier mest om citat, kattfilmsklipp och middagsfotografier?


Själv använder jag Facebook, Instagram, Pinterest, Linkedin och Twitter. Jag uppdaterar kontinuerligt min blogg och svarar på frågor i ett föreningsforum. Uppskattningsvis lägger jag ett par timmar om dagen på sociala medier. 90 % av tiden går åt till jobbrelaterade frågor och som egenutgivande författare och småförläggare är sociala medier nästan oumbärligt. Det är ett gratisforum att upplysa och informera på. Men även tid är pengar och att vara aktiv tar mycket tid.

Sociala medier fungerar även som förströelse, man kollar vad andra gör för tillfället, vilka ämnen som berör och klickar sig vidare på några länkar.

Att vara aktiv på sociala medier är både nyttigt, tröttsamt och oroväckande. Ibland är det roligt men för det mesta är det en studie i sociologi. Att se hur inlägg blir virala och att vi i första hand inte reagerar på inlägget i sig utan på hur andra har reagerat. Det finns en oerhörd nytta i se bekantas åsikter och inlägg. Man får en bild som man oftast inte får vid personliga möten eftersom de oftast handlar om att man möts av en specifik anledning, exempelvis som arbetskollegor eller idrottsutövare. På sociala medier uttalar man sig om en massa andra saker och det är roligt att se den seriösa chefen som på sociala medier mest delar gulliga kattfilmsklipp eller oroväckande hur den gamla klasskamraten titt som tätt delar märkliga politiska inlägg.

Trots att det är tidskrävande och att det ibland känns som om man drunknar i andras middagsfotografier fungerar sociala medier som en öppen arena där man har möjlighet att få ny kunskap. Man får helt enkelt plocka bort dem som inte delar den grundläggande humanismen och så får man acceptera att gulliga kattfilmsklipp är en stor del av vissa människors vardag.

Jag hälsar er härlig helg

Maria Bielke von Sydow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar