13 jan. 2017

Skriv din bok! sommarkurs på Ädelfors folkhögskola

Förverkliga din skrivdröm på Ädelfors folkhögskola i sommar. En hel veckas skrivkurs v 29, 17-21 juli i naturskön miljö på landet i Vetlanda kommun. Helpension, logi och kurs 4700 kr (3200 kr utan boende). Kursledare författare och förläggare Maria Bielke von Sydow.

Skriv din bok!

Alla har en berättelse värd att skrivas ned! Kursen vänder sig till dig som skriver eller vill skriva din egen roman, barnbok, självbiografi, biografi, släkthistoria eller fackbok med skönlitterära inslag och önskar kunskap och övning för att kunna slutföra.Var dag arbetar vi med ett särskilt tema exempelvis: dialog, gestaltning, miljöbeskrivning, tempus och berättarperspektiv. På kursen lär vi oss hur vi skapar en längre text, hittar den röda tråden i manuset och får läsaren att förstå vad vi menar.

Kursen innehåller både teoretiska genomgångar och praktiska övningar. Var dag hålls två stycken skrivpass, vanligtvis ett förmiddags- och ett eftermiddagspass. Kontinuerligt, utöver skrivövningar och tekniker ges även tips och behjälpliga litteratur- och sajttips. Gemensamt delar med vi med oss av positiv respons och konstruktiv kritik och skapar en positiv grogrund som utvecklar ditt unika skrivuttryck. Alla kan med glädje, arbete och rätt verktyg skriva sin egen bok!KURSUPPLÄGG:

Dag 1.
Introduktion till kursens olika moment. presentation av deltagare och ledare. Kursdeltagarna presenterar sina bokprojekt, visioner och var i skrivprocessen man befinner sig.
Romanens och novellens uppbyggnad: intrigstrukturer, inledning mitt och avslut. Vi gör en
projektplan och tidslinje för bokprojektet. Vad ska finnas med i romanen? Vilket upplägg ska boken ha? Vem ska läsa boken? Genre? Identifikation och skapande av nyckelscener, omfång, arbetstitel.

Dag 2
Karaktärer. Skapande av huvudpersoner och bifigurer i romanen/novellen. Varje karaktär i förtjänar en riktigt bra research. Vi arbetar med att göra karaktäristikmallar för samtliga romanfigurer.

Dag 3
Dialog. Skapa intressant dialog. Introduktion till dialogens funktion i roman/novell. Låt dina karaktärer i boken själva prata och skapa trovärdiga samtal. För handlingen framåt med bra dialog.

Dag 4
Att välja tempus, berättarperspektiv och fokalisator. Om texten är skriven i presens eller imperfekt gör stor skillnad för intrycket. Fördelar och nackdelar med olika perspektiv. Miljöbeskrivning och gestaltning, att göra levande yttre och inre miljöbeskrivningar. Olika sätt och tekniker för att gestalta miljöer.

Dag 5
Vad händer när manuset är färdigt? Om förlag, lektörer, testläsare, egenutgivning och publikationsformer.


För mer ytterligare info gällande kursinnehåll kontakta Maria Bielke von Sydow, bielkevonsydow@gmail.com, telnr 0732-741829, information gällande boende, mat, transport, betalning och annat som rör kursens formalia kontakta Ädelfors Folkhögskola. direktlänk till anmälan Inga kommentarer:

Skicka en kommentar