27 okt. 2017

Är det redan mörkt? - Bielkes fredagsreflektion 27 oktober 2017

Är det redan mörkt?

Jag cyklar från stan och fattar inte vad som är på gång.


Klockan är fem på eftermiddagen och kontorsarbetarna har knappt hunnit ut från sina jobb. På cykel utan reflexer och lysen tänker jag att något måste vara fel, att min klocka stannat eller att himlen tillfälligt fördunklats på grund av ett kommande ösregn.

Såklart är det inte så. Det är i slutet av oktober och himlen börjar mörkna vid exakt den här tidpunkten oavsett kommande regnoväder eller inte. Klockan 17.24 går solen ned, eller rättare sagt, jorden snurrar runt solen med sin lutning ifrån solen och på den punkt vi befinner oss vid börjar det skymma vid fem. Plötsligt är det mörkt, borta är sommarlusten att starta projekt i trädgården klockan åtta på kvällen. Istället kura hus i skymningen som snart infaller redan tidig eftermiddag.

Vi är helt enkelt på väg mot mörkare tider ända till det vänder om två månader och det är egentligen inte så långt tills dess. Det är lika lång tid som mellan april och juni. Och det brukar inte kännas långt alls.

Natten mellan lördag och söndag återvänder vi till vintertid, dvs återgår till den tiden som vi egentligen har bestämt ska gälla. Då blir det ännu mörkare om eftermiddagen och den ljusare stunden på morgonen försvinner snabbt i förskingringen. Det är inte så att vi får en timme extra i helgen utan vi får tillbaka något vi lånat ut. Som när vi pantar våra tomflaskor och får en krona per flaska. Den har vi redan betalt för men cashar in vid pantautomaten.

På denna breddgrad vi befinner oss är det naturligt med både extremt mörka och ljusa årstider, men ändå, jag blir lika överraskad varje år. Dags att fixa nytt batteri till cykellyset.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 27 oktober 2017Inga kommentarer:

Skicka en kommentar