20 okt. 2017

Otroligt användbar trots många bisatser - Bielkes fredagsreflektion 20 oktober 2017

Otroligt användbar trots många bisatser

Erich Fromm skrev ”Flykten från friheten” år 1945. En bok jag läste för första gången på Lärarhögskolan där den ingick som kurslitteratur. Jag minns att många ondgjorde sig över det komplicerade språket. Boken skiljde sig markant från nutidens twittertexter, men när man hittat den röda tråden och förstått att navigera bland bisatserna insåg man snabbt att denne tyske psykoanalytiker visste vad han pratade om. Boken blev då till en vägledningsbok av kaliber att använda i oroliga, ovissa tider.


För att summera innehållet i ett par meningar kommer Fromm fram till att vägen ut ur själens obotliga ensamhet för den fria moderna människan är att ge sig i kast med saker, våga möta andra människor, trots risken att bli besviken och få förhoppningar om kärlek och vänskap krossade. Det är den enda lösningen för att undvika isolering och extremism. Ett budskap som känns högaktuellt. Erich Fromm var själv av judisk härkomst och fick lämna Tyskland i mitten av 30-talet när nazisterna vann mark och folks sympatier.

Så när vi med rätta blir rädda för terrorism, hat och extremism är Erich Fromms förslag att göra tvärtom mot vad instinkten säger. Instinkten säger att vi ska gömma oss, vara mer vaksamma och misstänksamma, installera larm i våra hus, kika bakom gardinerna när okända människor passerar och bara umgås med dem vi redan känner. Att då göra tvärtom, befinna oss ute, möta människor och företeelser, kasta oss ut fastän vi vet att det kan sluta med svek och förvirring är lösningen och har klart fler fördelar än nackdelar. Det är Fromms slutsats att enbart då kan vi hantera vår frihet, leva i frid med oss själva och andra och utveckla vårt samhälle tillsammans. Jag är benägen att hålla med.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar