27 apr. 2018

Flanera mera! - Bielkes fredagsreflektion 27 april 2018

Flanera mera


Oftast är vi på väg någonstans. Vi ska till ett möte med någon eller något. Vi är på väg från ett möte och ska på hemvägen göra kvällsmatens inköp. Vi är på väg hem för fixa mat. Vi är på väg till återvinningscentralen för att lämpa av middagens ej brännbara rester.


Morgonen därpå åker vi till jobbet eller skolan och när dagen är slut passar vi på att åka till vår motionsträning, lika bra att göra allt i ett svep så att träningen blir av.

Det blir sällan tid för det spontana och planlösa flanerandet. Att flanera innebär just att sakta gå omkring och betrakta sin omgivning utan att ha ett särskilt mål i sikte. Det är inget vi uppmuntras att göra, snarare tvärtom, vi vill vara tidseffektiva människor med tydliga mål i sikte. Att ta sig från punkt A till punkt B ska ske så smidigt och utan omvägar som möjligt.

När vi är på semester kan vi ibland unna oss att ta en planlös promenad längs strandkanten eller sätta oss på ett kafé och betrakta människor som går förbi. Det finner vi ofta njutbart. I det oplanerade nöjet springer nya idéer och reflektioner och det ger ett märkbart lugn till sinnet.

Därför vill jag slå ett slag för flanerandet i vardagen. Att se människor och företeelser på väg till eller ifrån ett möte, på vägen till mataffären eller på återvinningscentralen kan ge nya perspektiv på omgivningen. Det planlösa flanerandet är inte onyttigt eller tidsslösande, det är nyskapande och kreativt.

Sätt dig på ett fik, betrakta de som går förbi, lyssna till deras samtal, gå en promenad utan mål och reflektera över vilka tankar som strömmar genom ditt huvud. Öva dig på förkovra dig i flanerandets konst. Du kanske blir förvånad över hur mycket planer som kommer ut från ett planlöst flanerande.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 27 april 2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar