16 nov. 2018

Kommer ni ihåg Spara och Slösa - Bielkes fredagsreflektion 16 november 2018


-->

Kommer ni ihåg Spara och Slösa


de två sedelärande flickorna i Sparbankens ungdomstidning Lyckoslanten? Väluppfostrade, godhjärtade Spara med sina blonda flätor och den slarviga godisätande Slösa med sitt svarta toviga hår. Jag ska inte orda mer om de stereotypa genusbilderna i de här två karaktärerna, men fakta är att de från 30-talet fram till 60-talet var stilbildande för hur den goda människan (flickan) skulle bete sig, se ut, tänka och se på sin omvärld.


Man skulle som Spara vara renlig, omtänksam och såklart spara för sin framtid. Pengarna man sparade skulle gå till goda saker och till att göra gott, gärna för andra.

Man skulle såklart inte vara som ohygieniska Slösa som förstörde sina tänder på slickepinnar. Inte ett öre hade hon heller till framtiden eftersom som hon spenderade allt hon ägde på kortsiktiga nöjen och dåligheter. Lite grand som hela den industrialiserade världen tänker just nu: slösa med jordens resurser, använd så mycket som möjligt av fossila bränslen innan de tar slut, kom inte fram till nya hållbara miljölösningar för de kostar pengar, belasta istället än så länge fattiga länder med utsläpp och avfall, lägg så stor börda som möjligt på den enskilda människan för att mörka att storföretagens ansvarslöshet.

Inte tror jag att den industrialiserade världen har tovigt svart hår, men nog är vi godisätande och spenderar kortsiktigt på dåligheter.

Lösningen kan vara att se de goda egenskaperna i Spara och faktiskt kräva av förpackningsindustrin att de tar hand om sitt eget avfall, att inte tillåta it-industrin att producera datorer och telefoner som har en hållbarhet på max två år, att bannlysa avfallsdumpning till fattiga länder och istället prioritera och underlätta för människor att kunna reparera, hitta reservdelar och återanvända i större utsträckning.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 16 november 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar