9 nov. 2018

Nationalism är ”fel”- Bielkes fredagsreflektion 9 november 2018


Nationalism är ”fel”


Donald Trumps isolationistiska politik ”We must build a wall” i bräschen. Indiens BJP som förespråkar det ”rätta Indien” där det bara ska finnas plats för hinduer. Och nu senast Bolosnaro i Brasilien som gjort sig känd för högerextrema och ultranationalistiska uttalanden. Nationalistiska vindar drar in över världen med stormstyrka.


Gemensam nämnare för nationalism är ett upphöjande av den egna staten, ofta kombinerat med en längtan efter en svunnen storhetstid. Nationalism blir så att säga ett glorifierande av ett visst folkslag, ett visst språk, en viss religion och vissa traditioner.

Det finns ingen konflikt i att vara stolt över sitt land och sina traditioner. Problemet uppstår för att det i det ”rätta” alltid finns ett ”fel”. De som har fel religion, fel hudfärg, fel språk och fel traditioner. De som har ”felen” blir exkluderade och missgynnade. De får inte de rätta jobben, den rätta sjukvården, de blir misstänkliggjorda och på så sätt skapas konflikter människor emellan där det egentligen inte alls förekommer meningsskiljaktigheter. Var och en blir ofrivilligt representanter för sin religion, tradition eller folkslag.

Därför är nationalism farlig, det är i motsats till patriotismen som bygger på en stolthet över nationen oberoende på språk, religion, folkslag eller hudfärg, en ideologi som bygger på att det ”rätta” måste bekämpa det felaktiga.

I slutänden blir nationalismen också kontraproduktiv, det vill säga den blir ett hinder även för det ”rätta”. För om man tänker att man är ”rätt” i det egna nationalistiska landet är man ju obevekligen ”fel” vart man än reser utanför nationens gränser. De ultranationalistiska amerikanarna och brasilianarna som röstat fram Bolsonaro blir utlänningar vart de än åker, de religionsfanatiska hinduerna i Indien blir helt fel när de åker till buddistiska Burma.

Så inte nog med att många människor från början är ”fel” i nationalistiska styren, vid rörelse och förflyttning blir till slut alla människor ”fel”.

Jag tror vi får komma på något bättre än nationalism.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 9 november 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar