16 apr. 2014

Halleluja! "Sista boken" skickad till redaktören

manuset till "Sista boken" skickad till redaktör Kristina Hård
Det sägs att varje författare har sin egen skrivprocess.
Jag skulle vilja säga att varje bok har sin egen skrivprocess samma författare till trots.
Min första roman från 2011 "Ingmar Bergman kände aldrig skuld" skrev nästan sig själv. Alla års väntan på storyn som ville ut och alla testläsare som hade åsikter fyllde mig av glädje och arbete. Debutromanen sålde och säljer fortfarande stora upplagor.
Andra romanen, "LOREM IPSUM" 2013, skrev inte sig själv, det var definitivt jag själv som författade, ett mer komplext romanbygge som ingen fick testläsa förrän den var klar att visa redaktör Kristina Hård. Det var andra delen i min trilogi och jag var mäkta stolt över den. Den säljer inte lika bra men tack vare att jag blivit bättre på att sätta ett rimligt f-pris och istället ge rabatt till dem som jag önskade tjänade boken snabbt in produktionskostnaden.
Den tredje och avslutande romanen "Sista boken" som släpps 11 september 2014 har knappt inte skrivit sig alls varken av sig självt eller av mig som författare, den har från början till slut varit en kamp att vinna och tvivlen över min förmåga som författare har varit många. Det har varit ett stort och svårlagt pussel att lägga, att få ihop alla lösa trådar, att avsluta karaktärernas liv värdigt, att hitta alla halvfärdiga scener i datorn, koppla ihop rätt utskrivna dokument till rätt titel har tagit stor del från själva skrivandet. Ibland har jag funderat över om det finns fler anledningar än bokens innehåll till att boken just heter "Sista boken", är det kanske även min sista skrivna bok? För jag har verkligen känt mig utmattad.
Inte förrän mina tre fantastiska testläsare bedyrade att de tyckte manuset var utomordentligt bra och poängterade att jag utvecklats som författare kunde jag börja se kvaliteterna med manuset.
Och efter ett par ytterligare korrigeringsrundor har manuset landat hos redaktören som har till sista april att ge detaljerad feedback. Jag har nu ett par goa manusfria veckor. Därefter väntar ett par bearbetningsversioner till och sedan bär det iväg för korr och sättning och tryck i Polen. Releaseparty blir det på Vetlanda bibliotek 11 september och på Malmö Stadsbibliotek 13 september.
Så mina tre romaner har haft helt olika skrivprocesser trots samma författare, det enda som är lika är de fantastiska releasepartyna jag får hålla var gång när boken väl är släppt.

Detta inlägg är en del av föreningen Egenutgivarnas bloggstafett. Jag har tagit över stafettpinnen av fantastiskt produktiva Helena Lind Trotzenfeldt och lämnar över pinnen nästa vecka till kolossalt kreativa Malin K Eriksson.

Väl mött i skrivarminglet :-)

2 kommentarer:

 1. Hej Maria,
  Idag sökte jag efter information om egenutgivning, så småningom kom jag in på din blogg och fann en "guldgruva"! Jag själv kommer ut med min andra bok, också i en trilogi, i början av september. Jag tog mig tid och tittade även på filmen om ditt författarskap. Mycket intressant och givande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. så roligt evafranko att du hittade något du hade nytta av på min blogg, antar att du kom fram till Galleriets bildspel om egenutgivning, en föreläsning jag ofta gör på bibliotek och även håller kurser i. Så intressant att även du skriver en trilogi med bokrelease i september. ange gärna någon länk eller fb-sida så kan jag läsa mer om dig och vi kan följa varandra. mvh bielke von sydow

   Radera