8 sep. 2014

Amanda Ekberg recenserar Ingmar Bergman kände aldrig skuld

Dagarna innan releasen för  "Sista boken" min tredje roman i trilogin om Pär, Helena och Sylvia recenserar författare och litteraturvetare Amanda Ekberg min debutroman "Ingmar Bergman kände aldrig skuld".
Amanda, http://www.amandaekberg.se/  är bland annat känd som författare till den prisbelönta romanen om fallet Catrine Da Kosta, "Catrine och orättvisan" http://magasinetneo.se/artiklar/snabba-fragor-till-amanda-ekberg/
Så här recenserar Amanda Ekberg "Ingmar Bergman kände aldrig skuld"
Jag tycker att du har lyckats teckna starka karaktärer, det tar inte en lång stund innan man känner och förstår framför allt Helena, Sylvia och Pär. Skulden Helena känner att hon bär på är tydlig och fint gestaltad och motiverad. Ingmar Bergman kände aldrig skuld är för mig en modern roman, väl förankrad i vår nutid, med flera igenkänningsmoment. Det är intressanta perspektiv- så väl som kapitelskiften. Skuldtemat är framträdande genom romanen; samtliga karaktärer bär på någon form av tyngd. Pärs skuld gentemot sin dotter saknar jag dock inledningsvis, och att det "förlorade faderskapet" utmynnar i texter som av Malmö högskola ses som barnpornografiska följs inte upp, vilket gör skeendet omotiverat (men kanske följs det upp i andra boken?). Min personliga smak bittras lite mot slutet; jag tror ditt verk hade klarat sig bättre utan mord- och småstadsskräckdramerna på slutet. På det stora hela gillade jag din bok; det bästa var hinten om att det är Pär som skrivit den. Som litteraturvetare blir jag genast eld och lågor när det kommer till metafiktion. Det lyfte din roman rejält. Sylvias personliga utveckling var också mycket bra. Hänvisningen till Bergman hade jag dock gärna sett tydligare genom verket (men det är kanhända jag som inte känner min Bergman tillräckligt bra). Jag ser fram emot att läsa uppföljaren! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar