10 okt. 2014

Commersen uppmärksammar Sista boken

Maria Bielke von Sydow har Karlskrona som bakgrund i sin tredje roman.    Foto: Hannes Ojensa
Maria Bielke von Sydow har Karlskrona som bakgrund i sin tredje roman. 

Marias roman utspelar sig i Karlskrona

KARLSKRONA. Nu är den tredje och avslutande boken i Maria Bielke von Sydows romantrilogi klar. Handlingen i ”Sista boken” utspelar sig till stor del i Karlskrona.

Del ett i trilogin om Pär, Sylvia och Helena heter ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld” och kom ut 2011. Två år senare kom den andra delen med titeln ”LOREM IPSUM”. Den tredje boken i serien hade utgivningsdag den 11 september 2014 och heter just ”Sista boken”.

Har bott i Karlskrona

Författaren Maria Bielke von Sydow växte upp i Vetlanda och dit har hon återvänt efter att ha bott i Karlskrona och Malmö.
– Jag bestämde mig 2009 för att bli författare på heltid och då flyttade jag från Karlskrona till Malmö för att gå en författarkurs på Malmö högskola.
Maria Bielke von Sydows senaste bok heter
Maria Bielke von Sydows senaste bok heter "Sista boken". Foto: Press

Vänskapen växer

Temat i romanerna är ”frigörelse från skuld, försoning och återhämtning”. De tre huvudkaraktärerna Pär, Sylvia och Helena träffas för första gången på Kanarieöarna, där de semestrar var för sig.
– Det blir inte helt friktionsfritt för de är väldigt olika. Men vänskapen växer och de blir vänner för livet. De har allihop historier att berätta. De bär på känslan av skuld och sorg, men tillsammans kan de nysta upp det, förklarar Maria.
Pär har en skuld som handlar om att han är en frånvarande far och Sylvia, som har varit ganska självupptagen, drabbas när hennes mamma blir sjuk. Helena har mist ett av sina barn, som är tvillingar, och lägger skulden på sig själv.

Autentiska miljöer

Händelserna utspelar sig i autentiska miljöer och i ”Sista boken” är det Karlskrona som är huvudscen.
– En central plats där viktiga saker utspelar sig är Handelshamnen. Men även östra delarna av Blekinge och öarna finns med, berättar Maria.
I ”Sista boken” är det Sylvias pappa Kurt som innehar huvudrollen. Han är nybliven änkling och djupt bedrövad, men så vinner han 43 miljoner på Lotto och allt ställs på ända.
En sak som är viktig för Maria är att böckerna ska vara lättlästa. Trots de svåra ämnen som tas upp finns det mycket humor med, menar hon:
– Jag vill att litteratur ska vara tillgänglig för alla. Det är så mycket snobbism inom litteraturen, men jag tycker att böcker kan ge lika mycket även om de är lättlästa.

Ger ut samlingsvolym

Just nu håller Maria på med förberedelserna för utgivningen av en samlingsvolym med alla tre romanerna. Den 1 november blir det releasefest i samband med Smålands Kulturfestival.
Maria har också ett nytt bokprojekt på gång, en fristående roman som ska komma ut 2016.
– Det blir också en relationsroman, men om helt andra personer. Och det är inte otänkbart att Karlskrona kommer med på ett hörn.


Tinna HillerCommersen uppmärksammar Sista boken och mitt författarskap i kommande numret som redan nu finns i nätupplagan,
papperstidningen kommer på måndag. Länk till artikeln:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar