24 juni 2016

Bielkes fredagsreflektion midsommarafton 2016

Bielkes fredagsreflektion i VetlandaAppen 24 juni

Igår satt jag på parkbänken vid torget i Vetlanda. Det var alldeles folkstilla, enbart en man satt på bänken bredvid. Han satt nedböjd över sin mobiltelefon.

Då slog det mig att det var första gången under mitt 46-åriga liv jag suttit på parkbänken vid torget.
I tidiga tonåren satt vi i mindre gäng och tittade ut över Storgatans förbipasserande. Men aldrig satt vi på parkbänkarna. De var liksom reserverade för de äldre män som hade mutat in sina bänkar och satt där varje dag. Några utav dem var bedagade, några lite ensamma och några hade stenkoll på läget i centrum och noterade varje cyklist, fotgängare och bilist som passerade.

Vi yngre satt runt Stadshuset. De bästa platserna var där Handelsbanken har sitt kontor nu. Det var på den tiden det gick att sitta på Stadshusets bänkavsatser. Nu har det satts upp metallgrillar som i lutning och bekvämlighet påminner om de bänkar som finns på Malmö Centralstation. De lutar snett framåt och man glider av om man inte tar spjärn med fötterna, gjorda så att uteliggarna inte ska få nattfäste. Kanske är metallgrillarna på Stadshuset ditsatta för att avskräcka horder av sittande tonåringar, jag känner inte till anledningen.

Men att sitta på parkbänken vid torget och titta på förbipasserande kändes
märkligt. Jag var inte en av de äldre män som mutat in bänkarna för många år sedan. Flera av dem sitter där faktiskt fortfarande. De borde vara hundra år nu, jag tyckte de var gamla redan när jag var liten. Antagligen var de inte så gamla då, eller så har de konserverats i gott skick tack vare parkbänkarna.

Jag tror jag ska sätta mig där fler gånger. Jag har ju kommit upp till den åldern att de som är barn idag kommer att tycka att jag ser gammal ut. Och sitter jag där tillräckligt många gånger kanske även jag mutar in just min speciella bänk.

Jag hälsar er härlig midsommarhelg där ni kan spendera era gamla sedlar som from nästa fredag är ogiltiga,

Maria Bielke von Sydow

3 kommentarer:

 1. Hej Maria....bänken jaaah..är vel härligt att få andas ut, tänker jag. Har många bänker
  att sitta på..men inga fast plats. Är på en evighetsresa. Målet är boken min,sjölv är jag
  som nomad. Läser din reflektion, vad härligt att känna av tiden som har gått ochså dagen idag.Nuet. Så med önske om gå kurset och träffa dig som forfattare, igjen. Med vänliga
  hälsninar Hilde

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej bästa Hilde Gaard, så roligt att höra ifrån dig igen, tack för din reflektion på min reflektion :-)
   ser fram emot att träffas igen, förhoppningsvis på egenutgivarkursen i jönköping i höst,
   allt väl till dig och lycka med skrivandet!

   Radera
 2. Hej, tack till dig Maria ! Ja nå hoppas jag att det fixar sig så jag kan
  åka till Jönköping i höst.
  Också få träffas. Också egenutgivarkursen, det blir toppen ;)
  Bästa hälsning Hilde

  SvaraRadera