15 nov. 2016

Sammanfattning av Romanskolan i Jönköping


Under hösten som gått har jag lett skrivkursen Romanskolan i Jönköping. Det har skett i Medborgarskolans regi i deras utbildningshus på Kämpevägen. Vi har träffats 6 gånger, varannan måndag, så det är tolv veckor sedan vi startade, 5 sept-14 nov. Varje träff har pågått i 3 studietimmar med en kort kaffepaus. Det har sannerligen varit ett tappert och seriöst gäng som har tampats med nyckelscener, dialoger, karaktäristikmallar och miljöbeskrivningar. Var och en har haft sitt eget projekt som de har jobbat med och det har varit bla självbiografi, ungdomsroman, historisk roman och kvinnolitteratur. i kursen har det varit såväl teoretiska genomgångar som praktiska skrivövningar.  Inför varje gång har också en hemuppgift givits som tangerar kommande kurstillfälles tema. Kurskonceptet har jag själv utvecklat utifrån de frågeställningar jag har mött i mitt eget romanskrivande.

tillfälle 1. skapa tids- och aktivitetsplan för bokprojektet. Romanens uppbyggnad med intrigstrukturer
tillfälle 2. hur hittar man röda tråden i skrivandet och hur hittar läsaren röda tråden i manuset. identifiera och skriva bokens nyckelscener.
tillfälle 3. tempus, fokalisator och berättarperspektiv. hur de olika valen ger olika intryck av texten. skrivövningar med olika tempus och berättarperspektiv.
tillfälle 4 skapa levande romanfigurer med karaktäristikmallar. vi skapar en huvudkaraktär och två bifigurer som får möta varandra för första gången.
tillfälle 5 dialogens syfte i romanen. talstreck eller citationstecken? skillnader mellan talat talspråk och skrivet talspråk. övning i att skriva kärnfull dialog.
tillfälle 6 inre och yttre miljöbeskrivningar. att skildra olika platser, miljöer från insidan och utsidan. och vad händer sedan när manuset är klart: om förlag och utgivning.Efter en kort och mycket informell utvärdering bland kursdeltagarna berättar de bla att det de uppskattat mest på kursen är att de via den grundliga karaktäristikmallen har fått mycket levande karaktärer i manuset som hjälpt dem att komma både personerna och historien närmare. Även tempusövningarna har varit uppskattade. Jag önskar alla tappra och modiga kursdeltagare stor lycka på färden till färdig bok!

Är du också intresserad av konsten och hantverket med att skriva din egen bok håller jag kursen "skriv din bok" i sommar på Ädelfors folkhögskola utanför Vetlanda v 29. Det är en hel veckas kurs från måndag till fredag med två skrivpass om dagen. Gott om tid för teori, praktiska övningar och egentid för reflektion i naturskön miljö. Helpension med övernattning i Ädelfors fina stugor och "skriv din bok-kursen, kostnad 4700 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar