7 juli 2017

Humoristisk vattenfilm med torrt budskap - Bielkes fredagsreflektion 7 juli

Humoristisk vattenfilm med torrt budskap


Häromdagen medverkade jag i en humoristisk filmsnutt gjord av Vetlanda kommuns informationsavdelning. Filmen ingår i kampanjen ”Varje droppe räknas” som handlar om att vi behöver bli medvetna om hur vi hushållar med vårt dricksvatten. Låga grundvattenbestånd har uppstått i så gott som varje kommun härikring.

Olika personligheter med olika yrken figurerar i de sex filmer som gjorts. De är spexiga, med glimten i ögat bjuder de medverkande och Vetlanda kommun på informationsmaterial som är av största vikt.

För vad skulle egentligen hända om vi plötsligt inte har tillräckligt med dricksvatten? Det är en helt ny situation som bara för ett par år sedan helt otänkbar. Torka och vattenransonering var realitet främst i ökenländer långt bort, inget som kunde hända i Sverige. Men hux flux har det hänt och det är högst verkligt.

Jag har själv redan fått känna på det för förra året sinade brunnen i sommarstugan i södra Småland. Efter augustis skrivkurser på gården var vattnet slut. Okej, tänkte jag, det kommer nytt till nästa år, men det gjorde det inte. När brunnen synades i början av denna säsong var den lika torr som den var förra augusti. Det är en brunn som använts i över hundra år och som aldrig sinat innan.

Nu börjar det bli lite läskigt, eller hur. Så även om Vetlanda kommuns filmer om att spara vatten är gjorda med humor är budskapet högst allvarligt för det finns över huvud taget inget humoristiskt i att en dag stå utan dricksvatten.

Så vi behöver vi bli påminda om att världen inte går under för att våra gräsmattor på tomten får klara sig utan konstbevattning utan blir lite brunbrända. Världen går däremot under för oss om vi inte har dricksvatten.

Jag hälsar er härlig helg

Maria Bielke von Sydow  

 Bielkes fredagsreflektion 7 juli 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar