8 dec. 2017

Det tar sin tid att julpynta - Bielkes fredagsreflektion 8 december 2017

Det tar sin tid att julpynta

Då är de uppburna från källaren igen, lådorna med julpynt.


Den årliga genomgången av julljusstakar som fastän jag försöker hålla koll på vilka lampor som fungerar och sära dem från de trasiga rullar ihop över köksbänken och korsbefruktar varandra i sin trasighet. Tre julljusstakar har åkt till tippen i år. Sedan samma visa med jordade versus ojordade kontakter. De gamla stakarna har gamla kontakter och passar inte i nya uttag. Fram med förlängningssladdar som korsar och tvärsar golvet eller pryder taket som monsterspindelväv.

Mysigt är det ändå att plocka upp prydnadstomtarna som har tappat sitt löshår, sina ljuslyktor och sina bakkavlar. Som tur är finns längst ner i lådorna en uppsjö av lossnade attiraljer som kan limmas på någon annan tomte som tappat sitt skägg. På så sätt förnyas tomtestaben varje år.

Mina jullådor innehåller flera generationers jul. Där finns dagistidens klippta julgranar i styvt papper med glitter som för länge sedan försvunnit och sytråden de hänger i har tjugotvå knutar, på gränsen till omöjliga att hänga upp.

Där finns min morfars egensnickrade kyrka med ett riktigt spelverk som efter att man spänt fjädern spelar ”Stilla natt”. Först väldigt fort, sedan väldigt långsamt. Vapenhuset i kyrkan sitter löst och kyrkporten trillar ur sina gångjärn men det är klassiker på vårt julbord och kommer så att förbli.

Där finns de nya julljusstakarna i plast med strömbrytare som vi köpt vartefter de gamla i trä tagit slut. Och där finns de tyska julhjärtana som mamma köpte som egentligen känns lite malplacerade men som finns med, som ett kärt minne av mamma. Och där finns de handblåsta exklusiva julgranskulorna som är över 100 år i bruna och gröna kulörer som mormor hade med sig från sitt föräldrahem.

Det blir en ”trip to memory lane”. Varje attiralj från tovad tomte till julkrubbans ensemble väcker minnen av olika tidsepoker och hedrar flera generationers jul. Det tar sin tid att pynta då.

Hälsar er härlig helg

-->
Maria Bielke von Sydow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar