17 aug. 2018

Zombie-genen som skyddar mot cancer- Bielkes fredagsreflektion 17 augusti 2018


Zombie-genen som skyddar mot cancer

17 % av mänskligheten dör i cancer. Det är nästan var femte människa. Och trots elefantkliv av medicinska framsteg de senaste decennierna gällande överlevnad och behandlingar är det alltför många som drabbas.


Desto större organism, desto fler celler har man i kroppen. Desto fler celler, desto större risk att drabbas av cancer. Människan har många celler och drabbas därför ofta av cancer. Elefanten är ännu större och borde därför drabbas ännu oftare. Människan och elefanten har ungefär samma livslängd.

Det var ingen tillfällighet att jag använde ordet ”elefantkliv” i sammanhanget, för just elefanten har ett unikt skydd mot cancer. Elefanten har lyckats duplicera genen P53, som ger ett skydd som oönskad cellväxt, inte mindre än 20 gånger. Och har dessutom återuppväckt en annan gen som kallas LIF6 som egentligen är en zombie-gen, dvs en gen som finns, men är sovande och inaktiv. Den genen återuppväckte elefanten för ett antal miljoner år sedan. LIF6 angriper mitokondrierna (cellens kraftstation) om det ändå skulle slinka in en cancersvulst genom det redan kraftiga skyddsnätet. Dessa två gener i samverkan ger ett nästan immunliknande försvar trots att elefanter är det största landlevande däggdjuret i världen och därmed löper den största risken att drabbas av cancer.

Det tål att tänka på.

Elefanter är redan tidigare kända för att ha en hög intelligens, gott minne och en utvecklad empatisk förmåga. Nu vet vi alltså att de även fixat världens bästa cancerskydd också genom att duplicera en viss gen och aktivera en annan zombie-gen.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 17 augusti 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar