14 sep. 2018

Min politiska topplista - Bielkes fredagsreflektion 14 september 2018Min politiska topplista

Vilka politiker har gjort särskilda avtryck under min livstid och förändrat samhällsinriktningen på ett avgörande sätt? Det finns en hel del, här är tre utav dem.


  1. Michail Gorbatjov. Vi som växt upp med stormakten Sovjetunionen trodde väl att kommunismen och planekonomin skulle vara för alltid. Det gjorde det inte, Gorbatjov chockade omvärlden med sin marknadsmässiga ekonomi och tillät flera republiker självstyre. Med glasnost fick journalistiken ökade friheter och med perestrojka förändrade landsgränserna. Slutligen upplöstes Sovjetunionen. Han framstår för mig som en ledare vars mod överstiger det mesta och det han satte igång, på gott och ont, fortsätter fortfarande.

  1. Barack Obama som blev USAs president för ett antal år sedan. Med sitt partiellt afrikanska ursprung och sin internationella uppväxt stod även han för en nydanande kraft. Obama införde ett sjukförsäkringssystem som gällde samtliga medborgare. Att han blev vald och omvald var stort och omvälvande. Som svensk tar man lätt allmän sjukvårdsförsäkring för givet, men det var ett förslag som mötte kraftigt motstånd från olika håll i USA.

  1. Nelson Mandela som efter många år i fängelse släpptes fri och valdes som president i Sydafrikas första demokratiska val. Hans arbete med att avskaffa apartheid och genomförandet av sanningskommissionerna var ett arbete som för mig framstår som ett av de mäktigaste värven någonsin. ANC som Mandela tillhörde ansågs vara terrorister och Mandela blev först av med sin terroriststämpel i USA år 2008, samma år som Obama valdes som president.

Dessa tre herrar har alla fått Nobels Fredspris och har såklart förtjänat det. Samtidigt vill jag påminna om lokalpolitikens hjältar som inte skapar lika stora rubriker och vars enskilda gärningar inte påverkar lika många människors vardag. Men sammantaget är lokalpolitikernas arbete exakt lika betydelsefullt och många utav dem förtjänar också fredspris.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 14 september 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar