21 dec. 2018

Såhär gör du julrim- Bielkes fredagsreflektion 21 december 2018


Så här gör du julrim

En julklapp blir mer minnesvärd om givaren har bemödat sig att rimma ett par ord. Det behöver inte vara långt eller svårt, snarare tvärtom, desto kortare och roligare desto bättre.


Sedan 1700-talet har julrim skrivits i Sverige och i bondetraditionen var rimmen ofta nidrim. Det gick till så att man slängde in en låtsaspresent, exempelvis en vedklabb eller halmbock i farstun hos någon och på den hade man skrivit en lapp med ett nidrim om mottagaren.

Inte behöver man nidrimma, då faller kärlekstanken att göra någon glad, men nödrim går alldeles utmärkt. Det finns egentligen bara en regel som man inte får bryta när man julklappsrimmar och det är att rimmet INTE får nämna julklappen vid namn. Poängen är att dra ut på förväntansglädjen, mottagaren ska utifrån rimmet gissa innehållet.

Tekniken som jag använde när jag ledde rimstuga häromdagen var att göra en enkel mindmap med paketet i mittcirkeln och sedan skriva utstickare som svarar på frågorna som har med de fem sinnena att göra. Exempel: Hushållsmixer, utstickarna blir då hur luktar mixern- ingen lukt, hur känns mixern- hård och den är vass och farlig, hur låter mixern- väsnas, hur ser den ut- den är kantig, hur smakar mixern- den smakar inget i sig, men det som man fyller den med kan smaka underbart.

Därefter rimmar man på utstickarorden och bygger julklappsrimmet på det. Välj gärna lätta ord som har många rimkompisar. Exemeplvis, bär, när, lär och surrar, snurrar, hurrar.

Slutprodukten för mixerklappen blev:

Mamma, en hård klapp tillhanda,
i denna kan frukt och bär landa,
den brummar, väsnas och surrar
stoppa ej ner handen, farlig när den snurrar

Pröva själv att julrimma. Mottagaren kommer att bli jätteglad för din ansträngning. Vill du fuska finns det gott om sajter med färdiga rim, men det behöver inte vara svårt alls att göra själv. I mitten av 90-talet fick jag av min far en microvågsugn i julklapp. Hans hade rimmat: mat, snart! Trots, eller kanske tack vare, sitt nödtorftiga rim minns jag det med glädje än idag.

God Jul!
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 21 december 2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar