29 juni 2018

en hyllning till text-tv - Bielkes fredagsreflektion 29 juni


En hyllning till text-tv

Medan nyhetsflödet svämmar av fotbollsyra och badar i väderprognoser om fortsatt sommarhetta passar jag på att ge min hyllning till text-tv.


För hur roligt och informativt det än är med nyhetsflödet i sociala medier och övrig rapportering från gammalmedia så blir det till slut bara en matta av nyheter. Allting verkar lika viktigt, alla nyheter tar lika stor plats, och det är på förhand bestämt vilka intryck och reaktioner nyheten ska frambringa. Att fotbollslagen i VM-gruppspelet ska gå vidare via fairplay-urval vid lika poäng och målskillnad blir lika viktigt som att tolv fotbollspojkar har fastnat i en grotta i Thailand.

Räddningen för att få lite ordning i prioriteringarna heter: Text-tv. Denna nästan bortglömda och totalt ohypade form av nyhetsbevakning med enkel grafik, helt utan blinkande banners och andra störande intryck. Finns nyheten på text-tv är den tillräckligt viktig för att jag ska ta notis om den.

Text-tv har funnits i Sverige sedan 1979 och vi var det andra landet, efter Storbritannien, som införde tjänsten. Sveriges Television satsade intensivt på komplett nyhetsflöde och textning av enskilda program. De kommersiella kanalerna som vartefter gjorde entré följde efter men har nu en efter en minskat eller lagt ner sin text-tv service.

Jag hoppas Sveriges Television fortsätter sin fullservice av text-tv, det känns extra viktigt att få annonsfri och snabböverskådlig nyhetsbevakning i det mediabrus som vi befinner oss i. Tack text-tv för att du finns och hjälper mig sortera bort det ovidkommande och sålla fram agnarna från vetet.

Blir du lite osäker på vad som verkligen är riktiga, viktiga nyheter, ta fram fjärrkontrollen och kolla på text-tv, finns det där är det en nyhet på riktigt.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 29 juni 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar