19 maj 2015

Poetry Slam SM 2015 - Summering

SM i Poetry Slam, Stockholm 13-16 maj 2015
Så var jag då hemma igen i Vetlanda efter fyra dagars intensiv tillvaro i huvudstaden. Vi som kvalat oss vidare från olika regionfinaler till SM i Poetry Slam var 12 lag från olika delar av Sverige: Umeå, Stockholm, Göteborg, Norrbotten mfl. 4 personer i varje lag. Man tävlar både individuellt och i lag. Två lagtävlingar och tre individuella tävlingar hålls under fyra dagar. Man tävlar i så kallade bouts, med tre lag i varje bout. Därefter rankas man i ett komplext system tillsammans med sina medtävlande i varje bout. Alltså handlar det mycket om vilka men lottas med i varje bout.
Onsdagen när vi kom fram till Stockholm och skulle anmälas oss kändes lite förvirrande och vilset. Vi kom till Bio Rio vid Hornstull men skulle senare på kvällen tävla i en annan lokal en kort bit därifrån, Restaurang Barbro. Stockholm är mycket vackert särskilt såhär på våren men fokus låg på tävlandet och nog fanns det nervositet. Kanske inte främst för texterna jag skulle framföra utan allt runtikring: vilka är de andra tävlande? hur bra är de? hittar jag till rätt lokal? hur fungerar slamorganisationen?
Jag kände mig rätt så vilsen och den vanliga Maria som gärna språkar med alla runt mig och gärna tar del av andras berättelser kom kanske inte till sin fulla rätt. Men eventuellt är det så i nya oprövade sammanhang. Att Poetry Slam är en grupp av rutinerade estradpoeter som sedan tidigare känner varandra blev kännbart för mig.
Men tävlande gick hyfsat ändå, första kvällen blev det en 7:a i ranking med poängresultat 23.3 (sedan räknades ibland borträknade poäng med och flera andra parametrar som avgör vilken ranking man får). Torsdagen kändes allt mycket bättre, jag hade sovit gott och min vän och kollega Elisabeth Mannerfeldt, kassör i Egenutgivarna och novelldrottning, härbärgerade mig i sin lägenhet i Huddinge. Men så vips kändes tävlandet mer nervöst än gårdagen, på gränsen till olustigt. Ny tävlingslokal, nya motståndarlag, och resultatet blev nionde rankingen och betydligt lägre poäng. På fredagen som var min sista tävlingsdag lossnade allt, jag körde min text: "Min lyckolista" som jag memorerat utantill och fick ett gudomligt flyt i. Bra poäng, bra känsla och en bra ranking, nr 5.
In alles slutade jag på 36 plats av 48 tävlande och kom sålunda inte med i finalfinalen som kördes på Stadsteatern på lördagen, men är rätt nöjd ändå. Helt ny bland estradpoeternas grädda lyckades jag ta mig igenom tävlingsdagarna, utvecklade mig själv och min performance och fick sista dagen en bra placering.

Texter jag tävlar med: onsdag 1. Jag har sett Sagan om ringen 500 gånger, torsdag 2. Hudfärg, fredag 3. Min lyckolista
en tidigare inspelning från finaluttagningarna i Jönköping kan du se här

2 kommentarer:

  1. TACK för att du kom! Mycket intressant hann vi prata om också! Vi hörs! Kram Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja Elisabeth, verkligen härligt att träffas IRL, se dina noveller, prata egenutgivarna och äta MASSOR av musslor :-) Tack

      Radera