Vetekornets krönikor

Sedan år 2014 är jag stående krönikör i Vetekornet, en kvartalsvis utkommande tidskrift utgiven av Svenska kyrkan, Vetlanda Pastorat. Min krönika heter "Sista ordet" och jag finns just på sista sidan i tidningen. Vetekornet delas ut till samtliga hushåll och har varje nummer ett bestämt tema. Här finns mina krönikor samlade.

#4 2016 Tema: Julen. Hur får vi upp-och-nervända världen rättvänd?
I tre år har jag skrivit Sista ordet


#3 2016 Tema: Trohet. Att vara trogen sig själv och sina värderingar är inte det lättaste valet, men lönar sig i längden.
Trohet kommer i olika former


#2 2016 Tema: helighet. Det som är heligt, oavsett vad det är, är värt att kämpa för.
Härom veckan var temat "Heligt" på en av mina skrivkurser...


#1 2016 Om konsten att ta in och respektera andra traditioner utan att förlora sig själv med Vietnam som föregångsexempel.
Visst kan man identifiera de framgångsfaktorer som gör det möjligt att leva i samklang med varandra under samma sol.


#4 2015 Om julmånadens ofattbara 70 miljarder spenderade kronor, om överkonsumtion och eftertanke
det tar 8750 år att räkna till 70 miljarder, en månad för svenskar att spendera på detaljhandeln i december

#3 2015 Vishet, klokhet och förstånd. Vad gör människan vis, klok och förståndig?

För ett antal år sedan gick jag vilse i svampskogen...

#2 2015 Rättvisa som tema. Att vara rättvis i det stora och det lilla är inte alltid lätt, men alltid något vi strävar efter. Jag tar ett exempel från mitt vardagsliv som mamma till två tvillingtjejer med starka viljor.

#1 2015 Hur blir man inkluderad och varför kan man känna sig exkluderad av Kyrkan som institution? Ett angeläget och kanske känsligt ämne som definitivt behöver belysas, så att vi kan säga att kyrkan inte alls är exkluderande, fördömande och stelbent.
Inte är väl kyrkan: exkluderande, stelbent och fördömande?

#4 2014 Vetekornets tema är Julen. I min krönika den här gången skriver jag om saker jag skulle kunna skriva om som rör Julen men som jag avstår från att skriva om...

Julen, en högtid ingen kommer undan, vare sig vi vill eller inte


#3 2014 Vetekornets tema är: Samhällsansvar. Med det stundande valet i åtanke och en kontroversiell fråga om tiggeriets vara eller icke vara funderar jag varför jag blir så upprörd av att se tiggande människor i min närmiljö och vilka anledningarna kan vara till det. Också noterar jag att "samhällsansvar" saknas som ord på Wikipedia och undrar om det inte är dags att skapa en sådan sida, åtminstone hos mig själv.


Vad tänker du på när du hör ordet samhällsansvar... Vetekornet #3 Samhällsansvar

#2 2014 hade som tema: Kyrka och Skola. Jag reflekterar över huruvida skolavslutningar ska hållas i kyrkan och i så fall av vilken anledning.
Den blomstertid nu kommer... Vetekornet #2 Kyrka och Skola


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar