Om mig


Maria Bielke von Sydow, författare, förläggare och skrivkursledare. Äger och driver BIMA förlag

Jag har skrivit skönlitterära romantrilogin "Ingmar Bergman kände aldrig skuld", 2011, "LOREM IPSUM", 2013 och "Sista boken", 2014. Alla tre romanerna finns som samlingsvolym och heter "Trilogin om Pär, Sylvia och Helena". 2016 skrev jag Vetlanda Vintersaga, en modern julsaga i 24 avsnitt. 2019 släppte jag en samling med mina bästa krönikor som tidigare publicerats på Småländska höglandet "Bielkes fredagsreflektioner".
Är också fackförfattare och har gjort skrivhandboken "Skrivande röster 1- inspirationshandbok för skrivsugna", 2015 och fördjupningsboken "Skrivande röster 2- inspirationshandbok för skrivsugna", 2017.

Jag är medlem i Sveriges Författarförbund, styrelseledamot i Författarcentrum Syd, vice ordförande i Litteraturrundan och fd ordförande i föreningen Egenutgivarna.

Mina motton i livet är: Just do it! och Learning by doing Det är kanske därför jag bytte karriär när jag var fyrtio år, blev författare och startade förlaget BIMA förlag.

Detta har hänt: Jag kommer som adoptivbarn från Indien till Vetlanda där jag växer upp. Jag blir vuxen, reser och arbetar utomlands och utbildar mig därefter på Lärarhögskolan i Malmö. Jobbar sedan ihärdigt och lyckligt inom utbildningsbranschen.

År 2007 dör min mamma i cancer. Jag blir obehagligt varse om att livet inte är oändligt och startskottet som får mig att satsa fullt ut på ett författarskap har avfyrats. 

År 2009 fyller jag fyrtio år och säger upp mig från mitt arbete inom utbildningsbranschen, och bestämmer mig för att bli författare. Jag flyttar från Karlskrona, där jag då arbetar, tillbaka till Malmö med min man och våra tvillingflickor. Genomgår skrivarutbildningar på Malmö Högskola och förläggarutbildning vid Lunds Universitet. 2013 flyttar jag tillbaka till Vetlanda efter tjugo års bortavaro.

Hur skrivandet började: Den 11 september 2009 börjar den fiktiva figuren Pär tala till mig inne i mitt huvud. Jag tecknar ned vad han säger och det blir början till min roman. Pär blir min första karaktär och en av huvudrollsinnehavarna i boken. 2011 är boken klar. Jag startar BIMA-bokförlag, ger ut min debutroman "Ingmar Bergman kände aldrig skuld". Boken är den första fristående delen i en romansvit om tre böcker som behandlar temat; frigörelse från skuld, försoning och återhämtning. 
Min berättarstil är kort, koncis och gripande. Böckerna kan sägas vara feelgoodromaner med teman som berör. Bland annat skriver jag om en mammas skuldkänslor inför sitt förolyckade barn, hur det är att vara anhörig till någon som får cancer och hur en frånvarande pappa gör sitt bästa för att lappa ihop en obefintlig relation.
Våren 2013 släpper jag andra delen i trilogin "LOREM IPSUM" som är en fördjupning av två av mina karaktärer Pär och Sylvia.
Exakt fem år från den dagen då Pär börjat berätta sin historia för mig, 11 September 2014 släpper jag "Sista boken" som just är den sista boken i trilogin och som handlar om vad som händer en vanlig man som vinner 43 miljoner på Lotto.
1 november 2014 har jag boksläpp under Smålands kulturfestival för den inbundna samlingsvolymen "Trilogin om Pär, Sylvia och Helena".

2015 gör jag min fackboksdebut med "Skrivande röster 1- inspirationshandbok för skrivsugna". En bok som består av lättfattliga, fungerande tips och skrivövningar i olika genres med exempeltexter gjorda av sex av mina skrivkurselever från Vetlanda. Skrivande röster har bland annat fått utmärkelsen som en av "höstens bästa faktaböcker 2015" av nätbokhandeln Adlibris och används ofta som kurslitteratur i skrivutbildningar. 2017 släpper jag fördjupningsboken: "Skrivande röster 2".

Julen 2015 blir jag ombedd av Tillväxt Vetlanda att skriva en julsaga i 24 avsnitt och framföra den muntligt 1-24 december från Stadshuset i Vetlanda. Julsagan som handlar om en morfar och hans barnbarn som tillsammans upptäcker sin hembygd blev mycket uppskattad och släpptes i februari 2016 som bok med namnet "Vetlanda Vintersaga".

Av en slump hamnar jag i Spoken Words-fältet också. Jag tävlar i Poetry-Slam SM 2016 och 2018 med mina rappa texter som för det mesta handlar om vardagens dramatik och det tragiskomiska med att vara människa. Här kan du se en Poetry Slam performance jag gör tillsammans med de begåvade jazzmusikerna i Jocke Wikström kvartett. Micklagård, Johannishus, Blekinge 1 augusti 2021. 

I tre års tid mellan åren 2016-2019, var fredag, var jag krönikör i olika digital forum på Småländska höglandet. Mina krönikor kallades Bielkes fredagsreflektioner och bestod av cirka 3000 tecken av personligt filosoferande kring stora och så ting. 2019 släppte jag de mest uppskattade krönikorna i en bok som heter "Bielkes fredagsreflektioner volym 1". När jag flyttade till Blekinge 2019 fortsatte jag skriva kåserier/krönikor i Sydöstran varje vecka och 2020 släppte jag "Bielkes Måndagsreflektioner volym 2 - Kåserier i Coronatid"

Jag är också en hängiven Malmö Redhawksfan så det kanske inte bara är en slump att ett kapitel ur LOREM IPSUM utspelar sig just på Malmö Arena under en hockeymatch...
I samband med boksläppet för LOREM IPSUM på Malmö Stadsbibliotek våren 2013 spelades en dokumentärfilm in om mitt författarskap, du kan se den på länken: http://www.youtube.com/watch?v=Wg4y2H4Iv38

När jag inte skriver böcker, krönikor och artiklar eller driver mitt bokförlag håller jag skrivkurser, föredrag, Poetry Slam-framträdande och uppläsningar. Vill du anlita mig som föreläsare, skrivkursledare eller mina bokutgivningstjänster besök "Kontakta/Anlita mig", Skrivkurser eller maila mig på bielkevonsydow@gmail.com
Välkomna att läsa mina böcker och följa min blogg, jag finns också på Twitter och Facebook.