8 mars 2019

Kvinnoproblem? - Bielkes fredagsreflektion 8 mars 2019


Kvinnoproblem?

När jag har sinnet fullt med irritation över svårigheterna att förstå mig på telefonen efter en uppdatering slår det mig att det är Internationella Kvinnodagen idag. En helgdag i inte mindre än 25 länder däribland Burkina Faso, Ryssland och Nepal. I Kina får kvinnliga arbetare halva dagen ledigt, om de har bibehållen lön för den ledigheten vet jag dock inte.


Dagen har politiskt ursprung och instiftades av tyskan Clara Zetkin 1910 med parollen ”Rösträtt för kvinnor skall ena styrkan i kampen för socialism”. År 1977 beslutade FNs Generalförsamling att sätta 8 mars på FNs högtidsdagslista och därmed kan man säga att det politiska anslaget togs bort för att ersättas med ett allmängiltigt samhällsengagemang.

Men hur man man firar varierar såklart från land till land och det viktigaste är nog vad det är man firar/uppmärksammar. I flera länder har det tagit riktningen mot att fira dagen i stil med Alla Hjärtans Dag, dvs en romantisk uppvaktning till sin partner. I andra länder har dagen fortfarande en utpräglad politisk betydelse där rösträtt, arvsrätt och rätten till sjukvård står hög upp på agendan.

För det finns fortfarande ställen i världen där kvinnor faktiskt inte är myndiga utan en make, där familjens arv inte på något sätt kan föras vidare till döttrar och där förvärvsarbete för kvinnor ses som en skymf.

Och de i de länderna är både engagemanget för och motståndet mot förändring stort. Kvinnor som världen över inte accepterar att bli behandlade som mindre värda och revolterar mot att dessa frågor ses som ”kvinnoproblem” sätter dagligen sina liv på spel för att göra det bättre för kommande generationers kvinnor och därmed även män eftersom jämställdhet gagnar alla. Så länge det är på det sättet, att vissa frågor ses som ”kvinnoproblem” behöver vi då och då ställa våra it-relaterade vardagsbekymmer i relation till att många kvinnor världen över har helt andra vardagsbekymmer av en helt annan dignitet.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 8 mars 2019Inga kommentarer:

Skicka en kommentar