31 aug. 2016

BIMA förlags författare på Hamrelius i Malmö

Anna-Kari Laurén, Marita Lynard och Louise Uggla från BIMA-förlag gör sitt första gemensamma författarframträdande på anrika Hamrelius bokhandel i Malmö. De kommer att presentera sina rykande färska böcker, som är så nya att två av tre inte ens hunnit släppas.

Louise Uggla- Breven från himmelen, en historiska brevroman om adelsdamen Hedda Leijonhufvud som skrev brev både under och efter sin livstid.

Marita Lynard- Självkänsla när introverta och extroverta möts, en populärpsykologisk självhjälpsbok om att underlätta samspelet mellan olika personlighetstyper.

Anna-Kari Laurén- Det är Aldrig För Sent, 24 korta feelgoodnoveller om kärlek på äldre dar, ungdomens vedermödor och livet däremellan.

Jag kommer också att vara med och prata kort om mitt författarskap och BIMA-förlags verksamhet.

Hjärtligt välkomna torsdag 15 september kl 18-20, Hamrelius bokhandel, Caroli City, Malmö. Fritt inträde!

29 aug. 2016

Nu finns "Breven från himmelen" på jorden


Så otroligt snabbt Booksfactory i Stettin, Polen arbetade denna gång. Aldrig tar de lång tid på sig att trycka mina beställningar, men denna gång slog de nog snabbhetsrekord. Filerna ankom till dem i måndags, och idag exakt en vecka senare finns Breven från himmelen av Louise Uggla hos mig, Förlagssystem och Louise själv!

Boken blev underbart fin. Efter att passerat den sedvanliga inspektionen för att se att alla fingrar och tår finns, kan vi nu glädjas åt att Louise Ugglas livsverk "Breven från himmelen", den historiska brevromanen om Hedda Leijonhufvud finns på jorden för alltid. Nu kan vi följa denna adelsdam från 1800-talet som skrev brev till sina kära både under och efter sin livstid.

Stort tack till alla som bidragit till produktionen: Tina Back grafisk design, Elisabeth Mannerfeldt Redaktör, Bozenna Stålnacke agent för Booksfactory i Polen, Testläsarna och alla som bidragit till boken med fakta, bilder och historisk information.

BIMA-förlag släpper boken Breven från himmelen äger rum sön 2 oktober på Solviken vid Sommen, Tranås.

26 aug. 2016

Bielkes fredagsreflektion 26 augusti

Bielkes fredagsreflektion 26/8

Då och då försöker jag vara en modern människa.


Ni vet en sådan människa som obehindrat använder sig av tekniska framsteg som underlättar vardagen och arbetet. En människa som swishar, läser av mätarställningar digitalt, sms:ar in dem till svarsnumret och beställer varor på nätet.

Att beställa grejor på nätet är ju enligt många billigt, smidigt och tidseffektivt.

Igår satt beställde marknadsföringsmaterial på nätet. Jag kopierade in bilder, beskar, la in text, valde mellan otaligt många alternativ av färdiga mallar men gjorde slutligen en egen design. När det var klart visade inte förhandsgranskningen samma sak som jag trodde det skulle göra. Jag fick göra om och sen fick jag göra om igen. Till slut lyckades jag och skulle betala. Betalningen krånglade och när jag fipplat tillräckligt länge hade jag fipplat för länge och blivit utloggad och fick göra om allt från början igen. Det tog mig in alles tre timmar. Nog blev det billigare än om jag hade kontaktat ett lokalt tryckeri, men om man ser till de tre timmar jag la ner på arbetet och värderar varje timme till 500 kr blev det dyrare, för en lokal leverantör hade säkert fattat mina önskemål på en halvtimme.

Så det var en fröjd när jag gick ner till Kontorsspecial i Vetlanda för att köpa mig en laserskrivare (min gräns är nådd, jag köper inte fler svindyra bläckpatroner) och fick hjälp av en kunnig säljare som presenterade mig för ett begränsat antal skrivare med olika funktioner. Jag fick ställa samma halvintelligenta frågor om och om igen och han svarade tålmodigt på dem alla. Det hela tog 45 minuter och därefter hade jag köpt och fått det jag ville ha. Det blev inte dyrare, däremot smidigare och mer tidseffektivt och vill vi ha kvar affärer i vår bygd ska vi nog passa på att handla hos dem.

Då och då lönar det sig att vara en mer traditionell människa och besöka en affär med kunnig personal som fixar och hjälper.

Jag hälsar er härlig helg

Maria Bielke von Sydow

23 aug. 2016

100 övningar i självbiografiskt skrivande

I år har jag hållit en hel del kurser i självbiografiskt skrivande. För er som är intresserade av skrivande som utgår från egna erfarenheter kommer här en länk med 100 frågor att ställa sig och skriva om. Vissa av skrivövningarna är riktigt intressanta, andra kanske lite perifera, men gemensamt har de att man ställs inför sitt eget skrivande med nya infallsvinklar.

Och det tar en lång stund att skriva om alla 100 övningarna, så det är bara att sätta igång. Du kommer garanterat veta mer om dig själv efter dessa digra övningar. :-)

Du kan läsa mer om mina skrivkurser här


100 Prompts for Writing About Yourself

22 aug. 2016

Medborgarskolans pressmeddelande om mina skrivkurser i Jönköping


Här kommer pressmeddelandet från Medborgarskolan om mina skrivkurser i Jönköping till hösten, med start 5 sept.


Jönköpingsmedia har faktiskt redan hunnit uppmärksamma pressmeddelandet, läs artikel på

http://www.jmini.se/nyheter/47549/alla-med-forfattardrommar---se-hit-

21 aug. 2016

Skrivande röster 2 i planeringsfasen


Som jag tidigare nämnt blir det en uppföljare på min inspirationshandbok för skrivsugna- Skrivande röster. Den kommer heta Skrivande röster 2 och släpps i september 2017.

Vi har just haft möte i Skrivande röstergänget och planerat vidare vad boken kommer att innehålla. 1. den kurs jag höll tidigare i vår med fem skrivteman platsar i boken. 2. relevanta övningar och erfarenheter från den serie med skrivkurser i självbiografiskt skrivande jag hållit under 2016 kommer också att ingå. 3. det blir även fördjupade intervjuer med de skrivande rösterna angående deras utveckling i skrivandet.

Redaktör för boken planeras bli Kristina Hård, grafisk profil kommer Tina Back att hålla i och Booksfactory kommer att trycka boken.
Skrivande röstergänget i planering av den andra inspirationshandboken som kommer till nästa höst.
Anna-Kari Laurén, Annika Ekström, Maria Bielke von Sydow, Hasse Bredenberg, Britt-Louise Hugusson
saknas på bilden gör Annike Behrm

19 aug. 2016

Bielkes fredagsreflektion 19 aug

Bielkes fredagsreflektion 19 augusti

Ibland undrar jag hur mycket semester semestrande familjer egentligen har.


Semester i bemärkelsen; ledig, avslappnad, fri. För i ärlighetens namn utför man i stort sett samma sysslor, känner samma stress och har samma konflikter som i vardagen. Skillnaden är bara att man under en längre tid är tätt inpå varandra, lagar mat i ett minimalt sommarstugekök och förväntas vara lycklig, eftersom det är sommar och man har längtat efter samvaron hela året.

Mina somrar har sedan jag blev egenföretagare varit allt annat än lediga. Sommaren är den säsong då manusarbete med redaktörsrundor, korrläsningar, sättningar och tryck går på högvarv. Allt för att de böcker man släpper till hösten ska bli färdiga produkter. Dessutom har jag ett liten verksamhet med marmelader och örtteer som plockas och tillreds under sommaren.

Det är ändå en härlig tid för mellan arbetsuppgifterna finns sommaren utanför dörren med all sin ymnighet. Men det är en utmaning att barnen har 2,5 månad sommarlov och att resten av familjen och de flesta i bekantskapskretsen är lediga. Det blir till att kånka dator, manus och andra tillbehör fram och tillbaka mellan kontor, sommarstuga och andra sommarvistelser.
Som en trippel-påfrestning att både jobba, blåsa upp badleksaker till barnen och vara sådär härligt avslappnad som man önskar på grillfester och andra sommartillställningar.

Sommaren i all ära med sitt långa dygnsljus, bad, sol och ledighet, nu längtar jag efter rutiner, tända ljus och arbetsro. Jag längtar efter att få arbeta långa dagar i mörkertiden på mitt lilla kontor i Vetlanda och veta när barnen kommer hem efter skoldagens slut, att ha alla mina jobbattiraljer på ett och samma ställe.

Och att i lugn och ro få längta till nästa sommar med dygnslångt ljus, sol, bad och samvaro med familjen.


Jag hälsar er härlig helg,
Maria Bielke von Sydow

14 aug. 2016

Självbiografisk skrivkurs i lantlig miljö


Så var det dags för årets andra sommarkurs i skrivande på natursköna Blommagården, Sjuhult, Alvesta. Från Småland, Blekinge och Skåne kom ett underbart modigt gäng med erfarenheter och skrivlust i bagaget.

Ömsom sol, ömsom regn bjöd dagen på. Vi kunde dock både äta lunchen ute och ha utomhusskrivning. Stämningen var idel ädel generositet, kraft och glädje i skrivandet och responsen på texterna.

Vi prövar att närma oss det självbiografiska skrivandet genom: flödesskrivningar, lyrik, bildberättelser och så gör vi "ryggraden" till vår egen självbiografi. Dagen avslutas med en uppmuntrande vykortshälsning till oss själva. En idé att anamma även till vardags, skriv ett fint kort eller brev till dig själv, posta med snigelpost och se fram emot något roligt i brevlådan!

Tack alla modiga kvinnor och män som under dagen skrivit så berörande, humoristiska och personliga texter.

Att skriva är att definiera sig själv, att skriva självbiografiskt är att identifiera sig själv. Alla är vi skrivande röster!


12 aug. 2016

Bielkes fredagsreflektion 12 aug

Bielkes fredagsreflektion 12 augusti

Jag är barnsligt besatt av att göra saker, lära mig nytt och ta del av andras kunskaper.


När jag arbetade som studie- och yrkesvägledare på grundskolan var jag själv den som tyckte det var roligast att delta i studiebesök på olika arbetsplatser. Medan mina elever hasade sig igenom mejeriets loft och gångar sådär lagom ointresserade, mest pratandes med varandra, var jag extatisk över att få ynnesten att få en inblick in i ysteriets kärna. Jag var den som ville stanna längst och ställde flest frågor.

Jag vill hinna så många saker som möjligt varje dag och jag vill lära mig nytt. Jag har en förkärlek för att producera och inte konsumera. Det innebär att jag gärna gör saker men inte så gärna köper färdiga grejor, därför är jag inget rolig shoppingsällskap. Jag tycker att mina kläder ska hålla så länge som möjligt så att jag så sällan som möjligt behöver gå i affärer och handla nytt.

Genom mitt förlag producerar jag böcker, hela vägen från manus till färdig produkt. Jag plockar bär, frukt och örter som jag gör marmelader, teer och andra produkter av. Jag köper hela djur, finstyckar, maler och kokar buljong. Det ligger helt enkelt i min natur att göra saker själv. Mina livsmotton är: Just do it och Learning by doing, det innebär att jag gör, och genom att göra lär jag mig.

Jag tror att om vi har lusten att lära och samtidigt är generösa med att dela med oss av våra erfarenheter löper vi mindre risk att bli deprimerade, har roligare och för dessutom utvecklingen framåt. För mig finns den sanna glädjen i att göra. Jag blir helt enkelt mer människa av att göra och lära.

Nu ska bara tiden räcka till, för inom en snar framtid vill jag, utöver det jag redan gör: ta jägarexamen, lära mig syra grönsaker och sy mina egna kläder.

Vilket privilegium att få lära och göra varje dag.

Jag hälsar er härlig helg,

Maria Bielke von Sydow

10 aug. 2016

Självlysande blå och orange, nu är boken "Självkänsla när introverta och extroverta möts" här!

Underbart vacker i nästan flourescerande blå och orange färger på bokomslaget ligger Marita Lynards självhjälpsbok "Självkänsla när introverta och extroverta möts" framför mig. Den kom för fem minuter sedan, efter den sedvanliga spänningsfyllda väntan, med pirr i magen, konstaterar jag att den har alla fingrar och tår och är ännu mer sprakande i omslaget än förväntat. Tack Tina Back som gjort den grafiska profilen, Elisabeth Mannerfeldt som varit redaktör för inlagan och Bozenna Stålnacke på Booksfactory i Polen.
Jag och BIMA-förlag är mäkta stolta över slutprodukten och vägen dit.
Marita Lynard har boksläpp både på bokmässan i Göteborg i hälsomonter E 01:22 och ett personligt boksläpp lite senare i oktober i Malmö.

Kan du inte vänta till boksläppet för att läsa boken finns här ett smakprov http://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789188323033/partner/smakprov

8 aug. 2016

Välkommen på releaseparty lör 3 sept

Varmt välkomna till boksläpp för Anna-Kari Lauréns kortnovellsamling "Det är Aldrig För Sent" lördag 3 september på Vetlanda Stadshotell kl 13.00-14.30 

Vi firar i all enkelhet att boken gör sitt inträde i den fysiska världen och är redo att läsas. Jag som har arbetat med Anna-Karis bok vet att den gör avtryck, hennes feelgoodtexter har redan blivit rättesnören och anekdoter i mitt liv och jag är övertygad om att den gör det för alla som läser den. Det bjuds på bubbel, skratt och uppläsningar. Varmt välkommen!

24 kärnfulla texter som ger mersmak

6 aug. 2016

Underbar skrivkurs på Blommagården

10 stycken fantastiskt modiga och begåvade kvinnor från Småland, Blekinge och Östergötland deltog i Blommagårdens skrivkurs denna sommar.

Detta årets tema var Självbiografiskt skrivande och vi skrev i olika genre med våra egna erfarenheter som grund. Vi skrev flödesskrivning, lyrik, skapade nyckelscener till vår självbiografi, skrev till bildkortlek och avslutade dagen med att skriva ett vykort till oss själva. Så med posten i början på nästa vecka kommer en härlig hälsning till samtliga kursdeltagare, skrivna av dem själva.

Underbart modiga, personliga och begåvade texter skapades i en gemytlig miljö. Samtliga kursdeltagare bidrog aktivt med textuppläsningar och respons till en fantastisk stämning med skratt, insikter och en och annan känslotår. Och trots att vi fick en liten regnskur under vår måltid blev det även utomhusskrivning.




Tack för en underbart givande heldag i skrivandets tecken. Nästa lördag kör vi igen med ett nytt kursgäng. Det ser jag verkligen fram emot.




5 aug. 2016

Bielkes fredagsreflektion 5 aug


Bielkes fredagsreflektion 5 augusti

En hyllning till Vetlanda folktandvård.


När jag och min familj flyttade till Vetlanda träffade vi en alldeles ypperligt trevlig och kompetent tandläkare på Vetlanda folktandvård. Vi får alltid träffa samma tandläkare och tandsköterska och båda är lika tillmötesgående. De tar alltid emot och har tid för oss oavsett storleken på våra tandproblem.

Båda mina flickor har haft tandställning. Min ena flicka för underbett och min andra flicka för att hennes över- och undertänder möts precis på mitten i bettet, vilket naturligtvis inte är bra. Hon har dessutom haft bettskena för att hon gnisslar tänder på nätterna.
Hennes bettskena och tandställning har kollats i stort sett varje månad. Så att allt står rätt till. Så att tandställningen inte skaver. Så att allt utvecklas i rätt riktning. Med en oerhörd precision och finkänslighet fixar tandsköterskan och tandläkaren så att vi får tider som passar oss, och alla inställningar i skenan och ställningen ska vara rätt.

Jag tänker på att man behöver åka mindre än 100 mil söderut till andra europeiska länder där tandvården inte alls är på samma omtänksamma vis. Länder som är utvecklade och högtstående men där tandvården, för att ha tillgång till samma kvalificerade vård, inte är skattemedelsfinansierad för de unga utan i högre grad är förknippad med privata försäkringar.

Visst vet jag att man som vuxen nog kan få punga ut med ett stort antal tusenlappar när tänderna i munnen börjar tappa sina plomber och rotfyllningar och bryggor börjar smyga sig på. Men tandvården i Sverige gör vad den kan för att minimera tandvårdsproblem på äldre dagar genom att vara så noggranna med de som är unga idag.

Jag är verkligen så glad och trygg som man kan vara när jag lägger mig i stolen med den starka lampan i ansiktet och de blå plasthandskarna i munnen. Jag befinner mig hos min tandläkare och tandsköterska på Vetlanda folktandvård.

Jag hälsar er härlig helg,

Maria Bielke von Sydow