11 nov. 2016

Bielkes fredagsreflektion 11 nov


Bielkes fredagsreflektion 11 nov

Dylan får litteraturpriset, påven Franciskus mottages som en rockstjärna. Trump väljs till president i USA.


Känns som upp-och-ned-vända världen. Vissa spetsfundigheter förbryllar, roar och skapar nytänkande, men att Trump nu är president för en av världens mest inflytelserika länder känns chockerande, farligt och inte det minsta roligt.

Som att välja mellan pest och kolera har det sagts om det amerikanska valet.

Nog upprörde den andra kandidaten, Hillary Clinton med sina tvivelaktiga affärer med Clinton-stiftelsen som hon och maken Bill driver. Eventuellt har hon använt dessa medel för att locka fram fördelaktiga dealer med oskrivna löften om kompensation från stiftelsen. Att hon tagit hutlöst betalt för sina föredrag och agerat hänsynslöst under sin tid som utrikesminister upprör mig mindre och jag undrar om den kritiken hade framförts om hon var av manligt kön. Politiken är ofta ett otrevligt spel med mycket höga insatser och jag tror att man behöver ha ett visst mått av okänslighet för att palla ett sådant jobb.

Men det är faktiskt skillnad på att välja en okänslig person med tvivelaktiga affärer bakom sig och att välja en politiskt oerfaren och fullkomligt galen person. Trump har öppet visat sitt förakt mot olika grupper och kommit med horribla lösningar för att lösa dessa personers ”problem”. Förslag som vittnar om total noll koll, ingen verklighetsförankring och som stinker populistisk avföring. Att han sedan anser sig vara kompis med en annan galning som styr på andra sidan havet med namnet Putin känns än mer oroväckande.

Världens politiska liv är ingen sandlåda där man får trycka på avfyrningsknappen när någon förstör ens sandslott. Vår värld och allt levande kräver mer moget agerande än så. Världslösningar tarvar fler tecken än vad som får rum i en tweet.

Fredagen är här och kyla och snö omgärdar oss, sprid lite extra ljus och värme till varandra och världen. Vi och den behöver det.

Jag önskar er härlig helg

Maria Bielke von Sydow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar