26 jan. 2017

Att tänka på när logga utformas

BIMA-förlag håller på att bli med logga


Att ta fram en logga för sitt företag kan vara en hur komplicerad och kostsam process som helst. Länge har jag velat ha ett enhetligt typsnitt, en form och en bild att förknippa BIMA-förlag med. Att det har dröjt så länge innan jag kom till skott beror nog på att det känns så definitivt, en stadgad logga byter man inte ut i första taget, den  bygger varumärket och varumärket är värdig en stabil symbol.

Loggan, eller logotyp som det egentligen heter, ska vara 
* klatschig och fastna för ögat på en mikrosekund. 
* tidlös så att man inte uppfattar den som omodern efter ett par år fastän det i princip är omöjligt att säga vad vi uppfattar som tidstypiskt, eftersom vi inte har tidsfacit i hand. 
*lättläst och tydlig i sitt budskap, därför går roliga symboler, tvetydigheter och spetsfundigheter bort, hur roliga de än verkar vara i stunden. 
* lika synlig och tydlig i stort format, typ en rollup eller banderoll på en bokmässa, som i litet format, exempelvis i thumbnailformat på en nätbokhandelssida eller en pocketbok.
* väl synlig på en bjärt kolorerad yta, typ ett bokomslag och lika synlig på en beige papperspåse där man tryckt loggan i marknadsföringssyfte.
* tryckbar i alla tänkbara former, vilket innebär att alltför tunna bokstäver kan försvinna i vissa format eller tjocka typsnitt kan se grötiga ut i andra format.
* utbytbar i olika färger och nyanser.
* väl passad för branschen och spegla företagets inriktning och motton.

Och det viktigaste av allt: man ska gilla loggan själv :-D


Så det är en hel del att tänka på när man ska skaffa logga och det finns säkert än fler parametrar än jag skrivit ovan att ta hänsyn till. Till min hjälp har jag AD:n Tina Back som ju är knuten till BIMA-förlag sedan innan. Det är en otrolig fördel att få hjälp av Tina eftersom hon känner till min verksamhet, har gjort flera av BIMA-förlags böckers omslag och är väl förtrogen med mitt sätt att arbeta.

Jag har också fått en otroligt stor hjälp från mitt nätverk på Facebook. Jag la ut två av logga-förslagen på min tidslinje och bad om respons, och ett dygn senare har jag 93 kommentarer från 82 personer som givit konstruktiv och värdefull input. Helt otroligt häftigt! Jag tackar så mycket.

Och som vanligt går åsikterna isär, någon gillar förslag 1 med x motivering, någon annan gillar förslag 2 med y motivering. Någon tycker att loggan ger associationer till ett livsmedelsföretag som säljer fiberkex, en annan tycker samma logga ger new-ageiga vibbar. Men i alla kommentarer ser man ett mönster och man skönjer en tråd. Man förstår i stora drag vad som folk gillar och vad det inte gillar, trots att associationerna drar iväg åt olika håll. Den upp- och -nedvända boken tolkas förutom som en bok, både som kvinnligt, sköte, dusch och lampa. Det pålyser svårigheten med att ha en symbol i loggan, man liksom betraktar allt med sina egna "glasögon" och det blir lätt ett tvetydigt budskap.

Själv är jag förtjust i väl markerade bokstäver, tydliga, raka former som för mig signalerar kvalitet, enkelhet och tidlöshet. Jag är ingen krusidullmänniska, tror jag :-)

Tre riktigt bra vidareutvecklingsidéer kom från kommentarfältet på Facebook 1. låta skrivande röster solen finnas med någonstans i loggan. Briljant idé tycker jag och ser framför mig att alla BIMAs produktioner på ett eller annat sätt har solen på sitt bokomslag. 2. att låta I:et i BIMA vara en stående bokrygg, för att befästa att det handlar om böcker utan att spexa till det för mycket. 3. att låta kvadraten i BIMA FÖRLAG bli rektangulär, som för att visa ett bokformat, där titeln är just BIMA FÖRLAG.

Har kommit en bit i det grafiska och det tänkande arbetet med loggan, men mer kvarstår. Jag kommer att uppdatera er här på bloggen och på Facebook hur arbetet fortskrider. Och kom gärna med input och tankar om loggan här på bloggen.

Jag tackar för all hjälp jag fått hittills och hoppas ni orkar vara med en stund till, tills loggan är spikad och klar!2 kommentarer:

 1. Jag röstar på den röda med vit text.
  Om man får rösta.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. så spännande ingerun, att du gillar den röda med vit text. det är bara en enda person till som gillat den :-), härligt att smaken är så olika. tack vare din input ska jag verkligen ge den loggan en extra chans (hade nästan räknat bort den, då så många andra gillat två andra alternativ)
   och såklart får man rösta :-D tack för input.

   Radera