26 juni 2017

Vi går mot mörkare tider redan på midsommarafton Bielkes fredagsreflektion

Vi går mot mörkare tider redan på midsommarafton

Publicerad: 2017-06-23

Klockan 06.24 i onsdags ägde sommarsolståndet rum. Sommarsolståndet är tidpunkten på norra halvklotet då jordens axel står som mest lutad mot solen. Det innebär att det aldrig blir riktigt mörkt var du än befinner dig i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten. Bor man ovan polcirkeln blir inte det minsta mörkt kring dessa dagar, inte ens någon skymning. Det omvända förhållandet råder på södra delen av halvklotet, de har just nu sin mörkaste tid på året.

Sommarsolståndet har för mig en dubbelbottnad betydelse. Det betyder att vi nu står vid ljusets höjdpunkt. Den ljusnande framtid är så att säga här nu. Det blir inte bättre än såhär. Det betyder också att vi redan i onsdags går mot mörkare tider även om det i realiteten inte märks så mycket de kommande veckorna. Men ändå, dagarna blir kortare och ett tu tre så är det snart jul igen!

Men nu är det midsommar och oavsett om vi firar traditionellt med sill, färskpotatis och dans kring majstången, eller har alternativ majstång, en så kallad majsnippa (för att istället hylla den kvinnliga könssymbolen), eller de facto inte firar alls, står ljuset i sin glans och väntar på oss dag som natt.

Passa på att göra något helt oväntat, ta tillfället i akt och ring en vän du inte talat med på länge, ta bussen till ett ställe du aldrig varit på tidigare eller bara sätt dig ner och tänk en tanke du aldrig tänkt förut. Se vad som händer, kanske blir det en midsommar som både blir traditionell och otraditionell. Ett tillfälle att skapa nya traditioner.

Och för er som läste min förra fredagsreflektion om att jag undrade hur många som skulle trotsa fotograferingsförbudet på skolavslutningen, kan jag berätta att det var en hel del föräldrar, främst pappor, som fotograferade. Antingen hade de missat lappen om fotoförbudet eller så kunde de helt enkelt inte låta bli att fota sina små älsklingar när de sjöng sommarsånger på scenen. Det i sig är en svår tradition att bryta.

Jag hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow
Bielkes fredagsreflektion 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar