22 juli 2017

dag 4+5 skriv-din-bok kursen på Ädelfors FolkhögskolaMaria, Eva, Carin och Karin. 4 glada författarkvinnor på
Skriv-din-bok kursen på Ädelfors Folkhögskola

Dag fyra på skrivdinbok-kursen belb nog den mest intensiva på hela veckan. Då fokuserade vi på lite tyngre skrivtekniska grepp som: Tempus, berättarperspektiv och fokalisator. Kursdeltagarna valde bitar ur sina texter och laborerade för att variera textens uttryck med att välja presens eller imperfekt som utgångsläge. Och att intensifiera eller disatansera uttrycket genom att välja första-persons perspektiv, JAG eller tredje-persons perspektiv HAN/HON/DET.  Jag introducerade även begreppet Folkalisator- med vems ögon berättas texten, och som alltså inte behöver vara samma som valt berättarperspektiv.

Därefter jobbade vi med att gestalta platser och känslor i texten med YTTRE och INRE miljöbeskrivningar och lärde oss skillnad mellan dem två. En yttre miljöbeskrivning av en plats anger fakta som rymd, yta och andra faktiska uppgifter. Den inre miljöbeskrivningen anger känslan som skapas av platsen, dvs vad gör miljön för påverkan på innehållet i handlingen. Båda två beskrivningarna förgyller texten och varieras med fördel.
vi var förärade vackert väder hela veckan vilket innebar att
det blev både mat och flera skrivövningar utomhus

Dagen avslutades med ÖPPEN SCEN i Ädelfors Folkhögskolas matsal där de modiga kursdeltagarna läste upp texter inför publiken som kommit för att ta del av kvällens underhållning som även bestod av en trio trubadurtejejer som spelade soul och pop.

maria inleder öppen scen
Anette läser sin text om fallskärmshoppet
Adam läser sin text om den "vackraste platsen"
Fredagen var kursens sista dag och ägnades åt att samtliga deltagare fick läsa upp sina 30-sekunders ELEVATOR-PITCHES, dvs en kort säljande presentation av sina bokprojekt för en tänkt intressent, ex ett förlag. Det gjorde de suveränt bra, allesammans!

Därefter fokuserade vi på frågan HUR GÅR MAN VIDARE MED MANUSET NÄR DET ÄR FÄRDIGT? Egenutgivning, förlagsutgivning, hygridförlagsutgivning och PoD. Testläsare, redaktör, lektör. Författarförbundets ramavtal för författare, garantihonorar, royalties, intern och extern distribution, pliktexemplar, BTJ. Och lite annat smått och gott.

Jag tror att alla var både uttömda och påfyllda efter denna intensiva, kreativa och kunskapsfyllda veckan. Tack alla som deltagit, ni är strålande solar på skrivandets himmel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar