11 juni 2013

Ann Hingströms upplevelseutställning i Karlskrona

En mycket sevärd utställning som ger upplevelser, tankar och skratt. En multimedial upplevelseutställning värd namnet.-Ann Hingströms upplevelseutställning i Karlskrona i Trefaldighetskyrkan.


Författarkollegan och konstnären Ann Hingström (Engquist) har under flera år arbetat med Karlskronas historia i konstform. 2011 Gjorde hon bland annat olika versioner av stadens kungaikon Karl XI.

Nu är det Trefaldighetskyrkan på Stortorget i Karlskrona som är konstinstallerat. I kyrkans entré möts vi av ett antal kuddar där Karl XI är porträttavbildad. Min första association var "varför ligger det kuddar med Che Guevara på kyrkgolvet" men jag blev snart upplyst av den mycket tillmötesgående guiden som berättade att kuddarna föreställer Karlskonakungen och käpphästarna som finns bredvid föreställer kungens favorithäst.

Längre in i kyrkan har Hingström gjort en stor skiva som är en karta över Karlskronas sevärdheter. Med det följer en frågespel om alla punkter som är upptagna på kartan. Frågespelet finns även som app till telefonen. Allt är både informativt och konstnärligt vackert.

I kyrkbänkarnas luckor som jag tror tidigare användes som psalmboksskåp, finns Hingströms "Little people". där visas riktigt små människor i oväntade konstellationer. Man får förstoringsglas att betrakta installationen med. Figurerna är mycket detaljerade och jag och mina flickor fick flera associationer kring de olika situationerna människorna befinner sig i.

I kartong kan man sedan klippa ut ansiktsmasker föreställande Karl XI. Och så kan leken fortsätta hela dagen.

BESÖK DENNA UTSTÄLLNING I SOMMAR


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar