7 dec. 2015

7 avsnittet i Julsagan

foto: Östgård
Att det skett ett väderomslag märktes markant på tillströmningen av människor till Vetlanda Julklappskalender. Gratislotterna som Cecilia delade ut tog slut så att det tyvärr blev ett gäng utan vinstchans. I högt och klart och kallt väder stod hela Bibliotekstorget fullt av lyssnande åskådare. För att vara säker på lott i morgon, kom i god tid :-)
Här läser du hela avsnittet av Vetlanda Julsaga mån 7 december. Vill du förhandsboka Vetlanda Vintersaga som bok skicka mig ett mail på bielkevonsydow@gmail.com

Måndag 7 december 2015

-Jag kan klippa dig som Pink, säger hårfrisörskan och visar Linnea en tidningsbild av den amerikanska sångerskan med kort blont hår på ena sidan och med rosa slingor på andra sidan. Och så kan jag spraya lite rosa färg.
Linnea vet inte vem Pink är men det låter otroligt läckert med rosa hår. Tänk vad häftigt det kan vara i Vetlanda, tänker Linnea som aldrig tänkt på Vetlanda som ett häftigt ställe tidigare.
Det går väl att tvätta bort, frågar morfar Erik lite oroligt. Han tänker på hur mamma Camilla ska reagera när hon träffar Linnea med både kort hår på ena sidan och rosa på andra sidan. Det blir lite väl många saker att förklara på en och samma gång.

- Ingen fara kvittrar hårfrisörskan, det försvinner på ett par tvättar.

Frisörskan håller god min och
säger inte ett knyst när hon jämnar till den vänstra sidans avbrända toppar. Hon frågar inte ens vad som hänt med Linneas hår. Hon klipper henne som om hon aldrig gjort något annat i hela sitt liv än att klippa små barn vars hår kommit alldeles för nära tända adventsljusstakar. Men morfar Erik fick sig rejäl en tankeställare igår och innan de hade gått till frisersalongen hade han kollat så båda brandvarnarna fungerade och skakat om pulversläckaren i hallen, för att vara på den säkra sidan, i fall något skulle hända igen.

Det fanns hur många frisersalonger som helst i telefonkatalogen så det hade inte varit något problem att få tag i någon som direkt på måndagsförmiddagen kunde klippa Linnea. De behövde bara gå ett par hundra meter från Eriks lägenhet förbi gamla bageri Ritz. Där hade Erik suttit många gånger och ätit riktigt goda smörgåsar och druckit hett kaffe. Den tiden kunde han sakna. Nu för tiden fanns det så många olika sorters kaffe med märkliga namn. Han kände sig helt vilsen när han besökte vissa fik. På Ritz bageri fanns bara kaffe, vanligt, hederligt, riktigt gott kaffe. Där hade de samlats, många av hans arbetskamrater och tittat ut över de förbipasserande människorna och den stora byggnaden mitt emot som en gång i tiden var sjukhus. Det fanns så många fina hus i centrum då, små fina trähus, de flesta var rivna idag.
Han vaknar ur sina nostalgiska tankar när frisörskan vänder sig mot Erik och frågar:
- Och du kanske också ska passa på att bli lite trimmad.
- Nja, svarar Erik, jag brukar klippa mig själv.
- Jo, jag misstänkte det, svarar frisörskan med glimten i ögat, men nu när lilla Linnea blir så fin kanske du också vill bli det.

När Erik är färdigklippt känner han sig faktiskt extra fin, trots att han tycker sig ha så lite hår håller frisörskan på med honom länge och väl, trimmar lite här och lite där, fixar nackhåret riktigt snyggt och både han och Linnea strålar när de går därifrån. Inte en sekund kan man ana att Linnea för mindre än ett dygn sedan fastnade med håret i adventsljusstaken och ingen kan heller ana det var första gången Erik var och klippte sig sedan hans saliga fru gick bort, vilket var nästan tio år sedan.
Stiliga som få går de båda och fikar på konditoriet mitt i stan och Erik börjar berätta för Linnea om hennes mormor som hon aldrig har träffat. Hur de levt hela sina liv i Vetlanda och alltid trivts bra med det. Hur det såg ut i Vetlanda för 60 år sedan då han själv var en grabb. Till Eriks förvåning lyssnar hon intresserat och avbryter inte honom en enda gång.

Och de hade vanligt kaffe på konditoriet mitt i stan som faktiskt smakade riktigt gott, inte lika hett som på Ritz, men tillräckligt varmt. Linnea är så glad för sin frisyr och sin rosa färg. De tar en selfie i sina nya frisyrer med Linneas mobiltelefon men kommer överens om att vänta med att skicka bilden till mamma Camilla.

Jag tror att vi ska åka till IKEA i morgon och köpa lite nya julprydnader, säger Erik. De gamla gjorde jag mig av med, de var liksom så gamla och mossiga.

Julprydnader, vilka lustiga ord morfar använder, tänker Linnea och saknar varken mamma eller Thailand just nu, att åka till IKEA i morgon blir jättekul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar