8 maj 2016

Bielkes fredagsreflektion 6 majBielkes fredagsreflektion 6 maj 

Att komma i kläm är inget roligt, jag tänker på något som obehagligt fastnat eller som fallit mellan stolarna och blivit bortprioriterat. Men handlar det om klämdagen efter Kristi himmelsfärd känns det genast bättre. Då tänker jag långledigt, grillkvällar och kanske ett besök till sommarstugan eller goda vänner. Jobbar du schemalagt inom vården eller industrin innebär det måhända ingen extra ledighet, men ändå infinner sig ofta en lightversion av ledighets- och semesterkänslan.

Kristi himmelsfärd infaller 39 dagar efter påskdagen, alltid på en torsdag och kan faktiskt infalla så sent att den sammanträffar med Nationaldagen och ge 5 dagars ledighet inklusive klämdagen. Detta skedde 2011. Det finns många skäl att fira, förutom att Jesus efter sin uppståndna tid på jorden fördes till himlen, till exempel firas folknykterhetens dag och traditionellt i bondesamhället firades betessläppets dag, barärmsdagen och första-metar-dagen.  

Men allt det där var igår. Klämdagen är idag. Och för att fira även denna dag tycker jag att vi utser den till inofficiella kramdagen. För kläm betyder ju kram på både danska och norska. På finska heter det halaus och det är inte så tokigt det heller. (Det finns redan en officiell kramdag 21 januari, så därför får vi nöja oss med att utse den till inofficiell kramdag.) Så kramas lite extra denna oavsett om du firar klämdagen på jobbet eller sommarstugan, i Vetlanda eller grannländerna, ensam eller med vänner och familj. Ge någon en kram och ge två till dig själv, för fira att speedwaypremiären slutade oavgjort mot förra årets silvermedaljörer och som en uppmuntran inför helgen. På så sätt kommer vi alla i kläm på ett positivt och roligt sätt denna dag.

Jag hälsar dig härlig helg, 
Maria Bielke von Sydow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar