Att vänta 10 år innan man får göra sin första makirulle.
Van är jag, och många med mig, att
skaffa information snabbt. Undrar jag något, googlar jag. Adresser,
öppettider, lexikon, allt finns som jag behöver få svar på. Även
mer komplicerade företeelser som tex hur man gjuter fundament till
altangolv finns det många välgjorda tutorials på Youtube för.
Det har blivit en livsstil att ha
tillgång till information och kunskap i stort sett överallt när
som helst. Jag behöver inte vänta, jag har instant access till
nätet. Det finns otroliga fördelar med att kunna tillfredsställa
sin kunskapshunger snabbt. Jag kan granska flera källor samtidigt,
väga relevansen mot varandra och komma till en slutsats fortare och
mer korrekt än tidigare.
Men när jag ser ett program på
Kunskapskanalen ser jag motsatsen till denna snabba
kunskapsinhämtningen. Programmet som handlar om en sushi-restaurang
i Japan. En oansenlig restaurang som ändå har årslång kö till de
cirka 20 sittplatserna och där man hyllar den genuina
mathantverks-traditionen. Köksmästaren har själv har vigt hela
sitt liv åt sushikonsten. Med 50 års erfarenhet och med skarp blick
övervakar han köksarbetet och all mat som skickas ut till gästerna.
En av kockarna har till uppgift att
koka ris. Noggrant sköljer han riset i omgångar och avväger
varsamt mängden miri i kokvattnet. Han berättar att han jobbat på
restaurangen i många år men att det tar tio år innan han får
börja göra makirullarna. Nigirin, dvs sushikuddarna är det bara
köksmästaren själv som får göra.
Det tar alltså tio långa år för
denna välutbildade och erfarna kock innan han får göra sin första
maki-rulle. Det blir som en skön kontrast till den snabba och
omedelbara kunskapen jag får genom att googla. Viss kunskap lärs
minsann inte via en tutorial på Youtube!
Jag hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar