5 maj 2017

Gräsklippningspremiär i Bielkes fredagsreflektion
Bielkes fredagsreflektion 5 maj

Maj – månaden för primörer och premiärer


De första pigga sparrisarna, färskpotatisen från Bjärehalvön som säljs för 2000 kronor kilot. Alla grillar som plockas ut och premiäranvänds. Grillos och högtryckstvättsdån sprider sig i villakvarteren. Maj månad är här.

Och så gräsklipparpremiären, som jag deltog i häromdagen. Jag blev inspirerad snedstreck sporrad av grannen som jag såg gå fram och tillbaka med sin gula högljudande maskin. Själv har jag en liten elklippare, en miljövänlig modell som låter mycket lite men som å andra sidan behövs bytas batteri på ett par tre gånger under resans gång. Och visst sprider sig en tillfredsställelse inombords när man är färdig och ser den jämnt klippta gräsmattan, istället för de ojämna stråna som tittat fram i olika längder bland mossan. Men det är även ett tillfälle då man önskar att man rengjort gräsklipparen mer ordentligt vid sista klippningstillfället förra säsongen. De förhårdnade grågröna kockorna som nästan cementerats under den lilla elektriska gräsklipparens insida fick bändas loss med vasst verktyg.

Det är också som ett magiskt klockslag för gräset att börja växa, som om proppen gått ur vintervilan. För oavsett om det regnar, solskinar eller haglar så växer gräset ohämmat efter första klippningen fram till midsommar och det är bara till att ta fram lilla klipparen var femte dag. På samma sätt som när man druckit valfri dryck på krogen och går på första toalettbesöket. Man har liksom öppnat kranen och efter det krävs ett besök vart fyrtiofemte minut oavsett om man fortsätter att inta valfri dryck eller inte. Precis så är det med maj månad. Kranen har öppnats för diverse primörer och premiärer och fortsätter att så göra ett bra tag framåt.

Jag hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar