1 dec. 2017

Att vara i väntans tider - Bielkes fredagsreflektion 1 december 2017

På söndag är det första advent. Då är det den tredje december, det är det sista datumet som första advent kan infalla för att datum och helgdagar ska hänga ihop. Första advent infaller 27 november-3 december.


Advent kommer från latinets Adventus Domini och betyder Herrens Ankomst. Det är också tiden för adventsstjärnornas ankomst. Strålande solar som symboliserar Betlehemsstjärnan lyser upp våra fönster Adventstider brukar man även säga är väntans tider, troligtvis för att orden är relativt lika varandra.

Vi befinner oss därmed i väntans tider. Vissa väntar på Herren, andra på julafton. Själv väntar jag på 21 december då vintersolståndet inträffar så att ljuset dag för dag vänder åter. Någon annan kanske väntar på det sista teoritestet till körkortet, svar på prostataprovet, skatteåterbäringen eller en sistsista skiva från Kent.

Det är något fint med att vänta. Det finns ett lugn över väntans tid. Man har liksom inget annat att välja på den kommande månaden för det finns inget ogräs i rabatten att rensa, inget picknick-packande för strandutflykter, inget hö att bärga, inga grödor att skörda och saftningar, syltningar och inläggningar av frukt och grönt är redan gjorda. Till och med viltjakten är över.

Naturen vilar och väntar på att åter få spira och bli pånyttfödd när värmen och ljuset vänder åter. Men trots naturvila och slutet på kalenderåret finns det sånt som precis har börjat. Kyrkoåret till exempel har sin första dag på söndag och med den börjar väntan också.

Hälsar er härlig helg

Maria Bielke von Sydow  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar