Får jag bjuda på ett glas vatten?
Maten på en kurs har stor betydelse och är en glädjande samvaropaus. För 30 år sedan ordnade jag min första kurs. Med åren har mycket förändrats både i utbud och preferenser. Tidigare erbjöds ofta; fika med bulle och kaffe och par earl greypåsar till tedrickarna, kött- eller fiskrätt med sås och potatis till varmrätt.
Idag
finns ett helt annat utbud.
Enbart
salladsbordet består av så mycket att det skulle räcka till att
komponera flera olika huvudrätter. Varmrätterna är alltid både
kött-, fisk- och vegetariska rätter. Fikorna är avancerade med ett
otal sorter av te och kaffesorter.
Våra
matpreferenser har ändrats och blivit livsstilsval. Vi har blivit
vegetarianer, veganer, lacto-, och ouvoveganer, lchf-ätare,
stenålderskostsätare, ej grisköttätare, ej nötköttsätare och
listan på individuella varianter är hur lång som helst: Vi som
bara äter ekologiskt, vi som bara äter närproducerad mat eller vi
som bara äter fullkornsprodukter. Vid varje arrangemang anges så
många matönskemål att det är på snudd omöjligt att som liten
kursanordnare tillgodose dem.
Till
det kommer allergier som har ökat lavinartat: Nöt-, gluten-,
skaldjursallergi och laktosintolerans mm.
Gluten
ofta ingår i fikabröd, nötter och frön i vegetariska rätter, ägg
och laktos ofta i gratänger och liknande varmrätter. Det finns
laktosfria och glutenfria alternativ, men det finns alltid en risk
att man har missat något, eller att någon skurit med samma
tårtspade i skaldjurssmörgåstårtan som i den vegetariska
smörgåstårtan som en ytterligare person inte kan äta för att den
innehåller ägg och majonäs eller glutenfyllt bröd.
Jag
raljerar inte, allergier ska tas på största allvar och
trosuppfattningar respekteras. Men har man inte storkökets resurser
med separata tillagningsrum och attiraljer i massor är det svårt.
Ibland blir jag så överöst alla önskemål och krav på mat att
jag emellanåt lägger mer tid på matplanering än på kursinnehåll.
Vad
finns kvar att bjuda på, ett glas vatten?
Hälsar
er härlig helg
Maria
Bielke von Sydow
Bielkes fredagsreflektion 9 februari 2018
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar