30 mars 2018

Tiden - ett tema som berör - Bielkes fredagsreflektion 30 mars 2018


Tiden - ett tema som berör


Det har varit mycket med tiden den senaste tiden. Ur led är tiden tycker vissa och syftar på allt mellan det kvardröjande vintervädret och det politiska världsläget. Det har varit tidsomställning från vintertid till sommartid, tidpunkten då vi flyttar fram klockan och således förlorar en timme som vi i och för sig får tillbaka i höst. Det har också varit en timmes tid då vi uppmärksammade extra mycket vår planets elförbrukning genom att släcka lampor och stänga av elektroniska prylar.


På en av mina skrivkurser har vi haft temat: att skriva till bilder. En slumpvis utvald bild från en tidning eller magasin skrivs det om. Överraskande ofta handlar de texterna om tid. Inte enbart om känslan av att ha ont eller gott om tid utan om tiden som fenomen. Om gamla klockor som tickar och om moderna klockor som inte har några urverk alls och således inte tickar. Om det tidlösa, den eviga tiden det vill säga evigheten som vi har svårt för att föreställa oss på djupet. Tiden är ständig närvarande trots att den egentligen mest är ett mänskligt påhitt.

När jag var barn var långfredagen dagen då allting stod still. Tiden hade kanske inte stannat men i alla fall saktats ned till sirapsfart. Man skulle vara tystlåten den dagen, alla affärer var stängda, inget folk var ute på gatorna och bara den otäcka Jesus-på-korset-filmen gick på tv. Det var lidandets dag där den långsamma tiden stod i fokus.

Idag är det annorlunda. Jag befinner mig i skrivande stund ute vid shoppingscentrat Emporia i Malmö. Här har affärerna öppet precis som vanligt så här är varken tidsomställning eller Jesu lidande centralt. Det enda som kanske blir lidande är plånbokens innehåll, som minskar desto längre man befinner sig där inne.

Men tids nog blir det nog tid för lite vår och den är varmt välkommen oavsett tidpunkt.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 30 mars 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar