6 apr. 2018

Nomad = No madness Bielkes fredagsreflektion 6 april 2018


Nomad = No madness

Nomaden i oss mår bra av att flytta för man kan bli tokig av att se samma väggar, samma tavlor och samma oputsade fönster hela tiden.


Nomaden i oss mår bra av att den frihetslängtan vi bär på får utlopp och blir tillfredsställd.

Miljöombyte helt enkelt.

Innan vi människor blev bofasta och började bruka jorden som bönder var vi alla vandrande nomader. Vi var jägare och samlare och drog från plats till plats. Vi rörde oss mer eller mindre konstant i sökan efter optimalt klimat, frodande fröer och nötter och gott villebråd att jaga. Ägodelar hölls till ett minimum så det var alltså inte den med mest prylar som vann när tiden var kommen att lämna jordelivet.

Vi har nog en del av nomadens arv inom oss. Den nutida resten av nomaden kanske är människan som börjar få rastlösa känslor när våren närmar sig. Vi putsar och fejar, städar ur garage och häckar. Vi förbereder oss för en ny tid och förhoppningsvis en ny plats med bra tillgång till föda och varmt klimat.

Bilden kan gestaltas av den boskapsskötande nordbon som vandrar från vinterfjäll till sommarbete eller familjen som flyttar från lägenheten i stan till sommarstugan på landet. Men flytten behöver varken vara naturromantisk eller kapitalkrävande.

Det räcker med att flytta ner eller upp ett plan om huset man bor i har flera våningar. Om boningen har få valmöjligheter: ställ sängen i ett annat hörn av sovrummet för att få nya väggar, nya tavlor, kanske är det samma oputsade fönster vi ser. Men det bryr sig nomaden i oss inte om.

Nomaden är nöjd med även ett litet miljöombyte, störs inte av oputsade fönster men njuter desto mer av nya vyer. Nomad = no madness

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 6 april 2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar