1 juni 2018

Om katten själv får välja...- Bielkes fredagsreflektion 1 juni 2018


Om katten själv får välja...

Om katten själv får välja lämnas den inte ensam kvar i augusti i den hyrda sommarstugan utan mat, kärlek och tillsyn. En självklarhet kan tyckas.


Skaffar man ett husdjur behöver intentionen vara att man gör det på livstid, djurets livstid. En självklarhet kan tyckas.

Man skaffar inte husdjur som ett tidsfördriv och sysselsättning åt ungarna för att man som förälder ska kunna ägna sig åt vuxenaktiviteter under semestern och slippa barnpassning. Även det en självklarhet kan tyckas.

Ändå lämnas ett stort antal katter vind för våg när sommaren är slut. Det vittnar personal på djurrättsorganisationer och katthem om varje år.

Hur tänker man som vuxen när man skaffar sig en sommarkatt? Att någon annan får ta hand om djuret när det inte längre är kattungegulligt? Förlitar man sig på talesätten att katten har nio liv och att den alltid landar på fötterna efter ett fall? Eller bryr man sig inte alls utan ser katten likt en uppblåsbar badkrokodil eller ett uttjänt badmintonset man kasserar framåt hösten?

Uttrycket: om katten själv får välja är taget från reklamens värld, en reklam för en viss kattmat. Om katten själv får välja spelar fabrikatet på maten mindre roll. Vad som spelar roll är skötsel, omtanke och ett stabilt ställe att bo på.

Jag avslutar fredagens reflektion med att minnas den visa ugglan i barnprogrammet Fablernas Värld. Han sa: Djur är också människor. Det ligger något i det.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 1 juni 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar