20 juli 2018

Skoningslös sommartorka - Bielkes fredagsreflektion 20 juli 2018

Skoningslös sommartorka

Vintern var lång, kall och bister, sommaren likaså fast tvärtom. Torr, het och skoningslös. 


Betesdjuren har inget att bete. Det finns verkligen ingenting. Highland Cattledjuren vid sommarstugan går omkring i beigebrända hagar och sträcker sina tungor så långt det är möjligt upp mot träden för att få tag i grenarnas grönska. Jag lider med dem. Jag och mina barn har stödmatat dem med allsköns klorofyll från vår trädgård. Det känns obarmhärtigt att inte hjälpa dem när de med sina vackra koögon tittar suktande på vårt syrenbuskage. Så vi har klippt av ormbunkar, lönnsly och annat grönt som växer i närheten och de har tacksam tagit emot det. De har till och med ätit rabarberbladen som de i vanliga fall brukar rata.

Värmen i sig kan man kanske vänja sig vid, den kan man ju både gilla och ogilla. Men torkan är på gränsen till farlig. Vattnet i brunnen börjar bli brunt trots att det bara är i mitten av juli. Om ett par veckor har det troligtvis sinat helt. Sverige har sökt stöd i från EU för att få hjälp med foder och kanske går svenska staten in och stödfryser kött. En sådan här torka ger konsekvenser i det stora perspektivet, kanske blir det prisfall på kött i höst och därefter brist på svenskt kött åren efter. Slakterierna går på dygnetruntskift och har maxat sin kapacitet. I värsta fall får friska starka köttdjur gå till kadaverproduktion och paradoxalt nog användas till uppvärmning. Det är verkligen ett prekärt läge.

Den totala effekten av den extrema torkan har vi inte sett än, men konsekvenserna sträcker sig långt över mitt eget personliga perspektiv med självförvållad vätskebrist och huvudvärk. Den här torkan kommer ge huvudvärk på ett samhälleligt plan.

Vi som tror på gud får be om regn, de som kan blidka vädergudarna får dansa om regn och vi alla får vara extra sparsamma med vattenförbrukning. För lika bister som vintern var hård, lika skoningslös är torkan denna sommar.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar