3 aug. 2018

Sverige förvandlas - Bielkes fredagsreflektion 3 augusti 2018


Sverige förvandlas

Du ser dem överallt. Du hör dem överallt. Som en vind sveper de in och invaderar både stad och land.


Det är musikfestivaler, stadsfestivaler, hantverksfestivaler, folkdansfestivaler. Festivaler av alla de slag. Alla dessa jippon och arrangemang, som dessutom ofta är helt gratis för gemene man att besöka, är den nya livsstilen. Det är världsartister och lokala förmågor, barn som springer lopp, vuxna som skapar världens längsta landgång. Varje stad med självaktning har en egen sommarfestival. Ofta är det påkostade arrangemang som kräver heltidsarbete i förväg för gator ska stängas av och trafiken dirigeras om, bussturer turer ställs in och andra läggs till. Näringslivet ska sponsra, det lokala föreningslivet ska engageras och agera p-vakter, sköta stånd och inte minst ska det städas dagarna efter.

Det är en intensiv period för artister, knallar, baja-maja-uthyrare, ljud- och ljusproducenter och ambulerande tivolin.

Så var det inte när jag växte upp. Då fanns inga gratisfestivaler i närheten. Det fanns Hultsfredsfestivalen och den kostade med den tidens budget mätt stora summor att ta del av. Att få se internationella musikstjärnor gratis var en utopi. Att kommunen skulle bekosta något dylikt var otänkbart.

Sverige har förvandlats till ett jättestort sommarparty och har man tid och lust kan man turnera riket runt på gratisfestivaler. Gratis är gott, men det frestar på i hettan för det är minst trettio grader i skuggan och på något sätt verkar det finnas lika ont om skugga som det finns gott om festivaler.

I skrivande stund sitter jag på Skärgårdsfesten i Karlskrona. Jag har mutat in en plats på en klippö i skuggan. Jag kom tidigt i morse, innan de flesta hunnit vakna. Här sitter jag och lyssnar till festivallivet och tänker inte flytta mig. Platsen kommer snabbt att intas av någon annan genomsvettig festivalfamilj. Men fin är den, förvandlingen som Sverige gjort till ett festivalland.

Hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

Bielkes fredagsreflektion 3 augusti 2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar