2 dec. 2015

Andra avsnittet i Vetlanda Julsaga

foto: Östgård
Idag var det dags för andra avsnittet för Vetlanda Julklappskalenders Julsaga. Nu har jag vant mig vid att ljuset i rummet jag står i som är Vetlanda Stadshus, Socialförvaltningens grupprum, släcks med jämna mellanrum och att jag måste vinka med jämna mellarum för att aktivera rörelsedetektorn som reglerar ljuset. Detta avsnitt förstår morfar Erik att han ska ta emot Linnea som gäst nästan hela december och att de ska fira jul ihop i Vetlanda.
 Alla lästa avsnitt finns på fliken Vetlanda Julklappskalender
Litet videoklipp finns från gårdagens premiär finns här: https://www.facebook.com/bielke.von.sydow/videos/10207343459680420/?autoplay_reason=gatekeeper&video_container_type=0&app_id=350685531728


Onsdag 2 december 2015

Det är Camilla, Eriks dotter som ringer. Han hör direkt att något inte står rätt till för istället för den snabba, lätt forcerade rösten hon brukar ha talar hon långsamt som hon verkar undvika ämnet. Hon talar också mycket lägre än vad hon brukar göra och Erik har nästan svårt för att höra vad hon säger. De senaste åren tycker han att hörseln hade försämrats en del och buller och brus på restauranger och konserter stör honom mer än vad det brukade göra tidigare. Men han hör klart och tydligt att hans svårigheter att höra vad Camilla säger inte alls har med hans hörsel att göra. Han förstår att hon pratar så lågt för att inte Linnea ska höra vad hon säger.

Jaha, och jaså, svarar morfar Erik. Det var ju tråkigt, ja kan jag hjälpa till med något så gör jag ju naturligtvis det, du kan alltid räkna med stöd från mig, säger han nästan per automatik, men snart förstår han vad han just erbjudit sig och
vad Camilla egentligen säger.
Det får honom nästan i chocktillstånd.

Linneas öroninflammationer har inte gått över, det är nu tredje gången på ett halvår och nu misstänker läkarna att hon fått något fel på hörselgången och de behöver operera in en sjunt i örat som avlastar hörselgången och lättare dränerar smuts som bidrar till infektioner. Inget allvarligt alls, sådana ingrepp görs var och varannan dag men någon flygresa är inte att tala om. Det är uteslutet.

Camilla börjar gråta, hon som aldrig gråter, åtminstone inte så Erik hör det.
- Vad ska jag ta mig till, säger hon, jag kan inte avboka uppdraget, en stor del av nästa års inkomst skulle försvinna och vi måste åka över julen, hela kokboken bygger på bilder från svenskarnas julfirande i Thailand.

Ingen finns som kan ta hand om Linnea, bara morfar. Och hon tycker ju så mycket om dig, säger Camilla. Naturligtvis är Linnea jätteledsen, vi har gjort så många förberedelser tillsammans, köpt ny baddräkt och cyklop läst på om alla fiskar hon skulle få se när hon snorklade. Vad ska vi ta oss till?

Sakta men säkert går det upp för morfar Erik att Linnea kommer till honom i Vetlanda redan om ett par dagar och att han och Linnea kommer att fira jul tillsammans.

Erik är alldeles stum och tankarna far omkring i huvudet, han som just slängt alla julsaker, sett fram emot en lugn jul med lutfisk och kanske ett besök på serviceboendet där Vera bor. Sakta men säkert förstår Erik att den jul som han så sett fram emot i all stillhet och ensamhet inte kommer att bli alls så. Han kommer att ha Linnea hos sig i nästan en hel månad.

Hur ska han kunna underhålla henne under hela tiden i alla dagar? Vad ska de göra tillsammans hela dagarna?

Han sätter sig ned och betraktar adventsljusstaken med alla fyra ljus och inser att det nog blir till att tända ett ljus i sänder och inte alla på en gång som han hade planerat.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar