27 nov. 2016

Östergötlands Länstidning recenserar "Breven från himmelen"

Bernt Karlsson på Östergötlands Länstidning recenserar "Breven från himmelen" av Louise Uggla, BIMA-förlag. Här kommer ett utdrag från den fina recensionen han gjort.

"Naturligtvis lockar just det telepatiska till läsning, men boken innehåller även annat mycket intressant. Inte minst ger romanen en intressant tidsbild av Sverige omkring förra sekelskiftet, den är också en vacker kärleksroman."

"Undertecknad som nu haft tillfälle att läsa "Breven från himmelen" fångades direkt av författarinnan Louise Ugglas fascinerande förord där det bl a står; - Jag sitter hemma i min säng och öppnar det tjocka kuvertet ....där min moster Ingeborg Hermelin lånat ut de brev som enligt kuvertet innehåller "Bref från en död".
Hela boken är en mycket intressant familjehistoria som egentligen tar sin början år 1858 då den då knappt 10-åriga Hedda förlorar sin mor i en svår förlossning. Man får följa Heddas uppväxt tillsammans med sina syskon, sin far och en styvmor som hon kommer att älska mycket. Som läsare får man också uppleva hur livet går vidare och där så småningom Hedda möter sin Fabian.

Till stor del bygger romanen därefter på brev mellan de båda huvudpersonerna Hedda och Fabian, men ger också läsaren en mycket fin tids- och släkthistoria från mitten av1800-talet fram till den 11 sept 1924 då det sista "brefet från himlen" skrivet av Fabian till dottern Jane och hennes man Joseph avslutas med orden: - God bless you my dear child and your husband:"  
- Bernt Karlsson Länstidningen Östergötland. 25 nov 2016

Hela recensionen finner du i papperstidningen 161125 eller kortare notiser i länken: http://lanstidningen.se/?s=louise+uggla&submit=S%C3%B6k

Breven från himmelen kan du köpa på Adlibris eller Bokus 

25 nov. 2016

Bielkes fredagsreflektion 25 november

Bielkes fredagsreflektion 25/11

Ni vet känslan när det blir för mycket.


Man tappar sugen, orken och lusten. Jag, som många andra, har det rätt körigt tiden innan jul. Allt ska vara genomfört, färdigt och räknat så att man med gott samvete kan ha ledig tid i jul med familj och vänner. Äta praliner, ha slappa förmiddagar med kortspel och långfilmstittande. Kanske till och med sätta sig och läsa en bok mitt på ljusan dag!

I det redan fullspäckade schemat kom bomben. Grejen som gör att allt man planerat sätts ur spel. I mitt fall var det en urspårning i Bokinfos datasystem. Kontentan var att det skapade flera dagars extrajobb som omedelbart var tvunget att åtgärdas.

Då finns det ett antal alternativ man kan välja mellan. Man kan lägga allt annat åt sidan och ta itu med det akuta. Man kan fortsätta som vanligt, stoppa huvudet i sanden och låtsas att man inte fått vetskap om det akuta. Jag valde en mellanväg. Jag gjorde det mest akuta som tog ungefär en arbetsdag i anspråk, men alltefter jag betade av arbetsuppgifterna såg jag att fler fel hade uppstått vilket skulle innebära ännu fler timmar än jag redan förutspått. Då fick jag nog. Jag stängde av datorn och lämnade mitt kontor i Vetlanda, körde till Växjö och gick på min favoritrestaurang och åt en rejäl portion sushi. Därefter flanerade jag på stan i lugn och ro, shoppade och hade det allmänt trevligt.

När jag kom hem på kvällen fanns naturligtvis alla arbetsuppgifter kvar. Men jag hade haft en sådan avslappnande dag att jag hade fått ny energi. Så de arbetsuppgifterna jag hade uppskattat skulle ta 16 timmar till tog istället bara sex timmar. Troligtvis för att jag hade laddat batterierna och gjort någonting bra för mig själv under dagen.

En god vän till mig har som motto: var snäll mot dig själv, hitta din egen stund och din egen stil. Det var precis det jag gjorde. Det får nog bli fredagens reflektion nu när adventstiden börjar.

Var snälla mot er själv, hitta en egen stund och er egen stil!

Jag hälsar er härlig helg

-->
Maria Bielke von Sydow

24 nov. 2016

Fortbildning i Egenutgivning lör 3 dec i Jönköping


Föreningen Egenutgivarna arrangerar lördag 3 december i Jönköping heldags fortbildning i Egenutgivning. Jag kommer att hålla i dagen som tar upp allt som man som egenutgivare behöver ha koll på: bokproduktion, marknadsföring, distribution och försäljning
Dagen är öppen för alla som är intresserade, kostnadsfri för medlemmar i föreningen Egenutgivarna. 
Plats: Medborgarskolan i Jönköping, Kämpevägen 35
Anmälan till mig bielkevonsydow@gmail.com 
eller info@egenutgivarna.se   

21 nov. 2016

VARNING- försvunnen info när Förlagssystem går från FSGR till FSKM

Det här är ett mycket viktigt meddelande till alla som använder Förlagssystems kommissionsavtal.
Nyligen har Förlagssystem valt att omregistrera data i Bokinfo för oss som har kommissionsavtalet från FSGR (som egentligen har varit fsystem Bas) till FSKM (som står just för KoMmissionsavtal).

Detta har för min del inneburit att mina titlar felaktigt kommit till min inkorg istället för till Förlagssystem eftersom det i reggningen på Bokinfo finns två distributionsmöjligheter, dels egendistribution dels via Förlagssystem. Men detta problemet är nu löst.

Vad värre är, något jag märkte igår natt, är att ALL KRINGINFO HAR FÖRSVUNNIT, dvs tryckort, läsprov, nyckelord, författarbild, länkar till ditten och datten, innehållsförteckningar, recensioner. I stort sett allt har försvunnit som inte sen tidigare av Bokinfo låst info. Till och med omslagsbilden är ersatt med en bild med bildadress till Förlagssystem.

Detta innebär att att den tidskrävande processen att regga om all viktig metadata måste göras om på samtliga titlar. Saga och Katalogtext fanns kvar, dock hade texten där på vissa titlar ändrats från å ä ö och citationstecken ändrats till felaktiga bokstäver, så det blir till att ändra även där.

Förlagssystem ursäktar sig med att ett fel begåtts i omregistreringen som de inte kunde förutse.

Har detta hänt mig har det med största sannolikhet hänt andra med samma avtal. Så gå in på Bokinfo och kolla vad som finns om era titlar. Kanske behöver ni som jag regga om all tappad data. Låt sedan Förlagssystem veta att även ni drabbats.

Med vänlig hälsning Maria Bielke von Sydow, BIMA-förlag

Julklappstips från Adlibris: "Det är aldrig för sent"

Adlibris Julklappstips, kategori "Till Bokmalen": Det är aldrig för sent
 
Just nu kampanjar nätbokhandeln Adlibris, Anna-Kari Lauréns härliga novellsamling "Det är aldrig för sent" med att rekommendera boken som julklappstips.

24 korta texter som lyser upp i vintermörkret med en sockersalt eftersmak som inger livslust. Läsprov och direktlänk till Adlibris 

20 nov. 2016

Kronobergs bokmässa 2016

Lika roligt som förra gången var det att ställa ut på Kronobergs bokmässaVäxjö Stadsbibliotek. Det är något med den här mässan som gör det särskilt upplivande. En kombination av många härliga utställare, intresserade besökare och en ypperlig organisation tror jag ligger bakom. Som en av besökarna,  tillika utställare tidigare år, Jesper Johansson sa: detta är en mässa som fokuserar på litteraturen och inte som på bokmässan i Göteborg som har mer fokus på författaren.

Det är nionde året som Kronobergs bokmässa anordnas, det är mao 10 års jubileum nästa år.
I år var vi 100 utställare och en genomströmning på cirka 2000 personer.
Ser fram emot att få delta nästa år med en färsk Skrivande röster 2 som släpps september 2017!
Mimmi Schill mfl

Astrid Ahlberg, Aengeln Englund, Anna Vintersvärd, Sofie Paulsen

Johan Ragnarsson, Erica Engdahl mfl

Magnus Hördegård

Litterärt bevandrade besökare

flera litterärt bevandrade besökare

Henrik Timm, Bengt Carlberg
Maria Estling Vannestål med dotter



18 nov. 2016

Bielkes fredagsreflektion 18 november

Bielkes fredagsreflektion 18 november

Om du får ta med dig tre saker till en öde ö, vilka skulle de vara? 


Det var en frågelek som jag och mina vänner gjorde under uppväxtåren. Som tonåring svarade jag spontant: läppstift, min hund (hon fick räknas som en sak) och min dagbok.

Sedan när jag blev vuxen och mer analytiskt lagd hade jag svårare att svara på frågan. Den svarades istället med tre motfrågor: 1. I vilket klimat ligger den öde ön? För det är helt avhängigt vilka saker jag ska ta med om det är en söderhavsö eller en nordpolsö. 2. Finns det tillgång till sötvatten, odlingsbar mark och djur att jaga? Med andra ord, finns det en realistisk chans att överleva där mer än ett par dagar. 3. Finns det redan befintliga bostäder och grundutrustning? Man kan lugnt konstatera att läppstift är ett umbärligt om det saknas yxa och tändstickor. Med de motfrågorna blev frågeleken mindre rolig för ingen hade svaret på de motfrågorna och istället för att prata om det som var viktigast i livet för tillfället gick tiden åt att komma överens om öns grundförutsättningar.

Idag när jag gör tankeleken för mig själv har jag bestämt att det är en varm ö, att enkelt boende och att attiraljer för att göra upp eld finns. Det finns också förutsättningar för att skaffa mat och grundutrustning till det, exempelvis yxa, fiskenät och knivar. Dock finns ingen möjlighet att kommunicera med omvärlden via internet eller telefon. Det finns heller ingen elektricitet.

De tre ting jag skulle ta med mig då är 1. blyertspenna (med ett stort antal lösa blystift) 2. papper att skriva på (som räcker tills jag lärt mig göra mitt eget papper) 3. ett litet spikpiano att spela på.

Så det summerar mig just nu, när det grundläggande behovet av mat, vatten, boende är uppfyllt vill jag ägna mig åt kulturen i form av att skriva, måla och musicera. Det tror jag är det bästa sättet att trivas själv på en öde ö och undvika att bli tokig av ensamhet.

Vilka tre ting skulle du ta med dig till den öde ön?

Jag hälsar er härlig helg
Maria Bielke von Sydow

15 nov. 2016

Sammanfattning av Romanskolan i Jönköping


Under hösten som gått har jag lett skrivkursen Romanskolan i Jönköping. Det har skett i Medborgarskolans regi i deras utbildningshus på Kämpevägen. Vi har träffats 6 gånger, varannan måndag, så det är tolv veckor sedan vi startade, 5 sept-14 nov. Varje träff har pågått i 3 studietimmar med en kort kaffepaus. Det har sannerligen varit ett tappert och seriöst gäng som har tampats med nyckelscener, dialoger, karaktäristikmallar och miljöbeskrivningar. Var och en har haft sitt eget projekt som de har jobbat med och det har varit bla självbiografi, ungdomsroman, historisk roman och kvinnolitteratur. i kursen har det varit såväl teoretiska genomgångar som praktiska skrivövningar.  Inför varje gång har också en hemuppgift givits som tangerar kommande kurstillfälles tema. Kurskonceptet har jag själv utvecklat utifrån de frågeställningar jag har mött i mitt eget romanskrivande.

tillfälle 1. skapa tids- och aktivitetsplan för bokprojektet. Romanens uppbyggnad med intrigstrukturer
tillfälle 2. hur hittar man röda tråden i skrivandet och hur hittar läsaren röda tråden i manuset. identifiera och skriva bokens nyckelscener.
tillfälle 3. tempus, fokalisator och berättarperspektiv. hur de olika valen ger olika intryck av texten. skrivövningar med olika tempus och berättarperspektiv.
tillfälle 4 skapa levande romanfigurer med karaktäristikmallar. vi skapar en huvudkaraktär och två bifigurer som får möta varandra för första gången.
tillfälle 5 dialogens syfte i romanen. talstreck eller citationstecken? skillnader mellan talat talspråk och skrivet talspråk. övning i att skriva kärnfull dialog.
tillfälle 6 inre och yttre miljöbeskrivningar. att skildra olika platser, miljöer från insidan och utsidan. och vad händer sedan när manuset är klart: om förlag och utgivning.



Efter en kort och mycket informell utvärdering bland kursdeltagarna berättar de bla att det de uppskattat mest på kursen är att de via den grundliga karaktäristikmallen har fått mycket levande karaktärer i manuset som hjälpt dem att komma både personerna och historien närmare. Även tempusövningarna har varit uppskattade. Jag önskar alla tappra och modiga kursdeltagare stor lycka på färden till färdig bok!

Är du också intresserad av konsten och hantverket med att skriva din egen bok håller jag kursen "skriv din bok" i sommar på Ädelfors folkhögskola utanför Vetlanda v 29. Det är en hel veckas kurs från måndag till fredag med två skrivpass om dagen. Gott om tid för teori, praktiska övningar och egentid för reflektion i naturskön miljö. Helpension med övernattning i Ädelfors fina stugor och "skriv din bok-kursen, kostnad 4700 kr.




14 nov. 2016

Evenemangskalendern uppdaterad

Evenemang november 2016

mån skrivkurser på Medborgarskolan i Jönköping, Kreativt skrivande, Romanskolan, Egenutgivarkurs. mer info om alla skrivkurser på fliken "skrivkurser"
lör 12 nov kl 10-14 Signering på MAXI i Vetlanda. Jag signerar mina böcker tillsammans med Anna-Kari Laurén som signerar sin bok.
lör 18 nov kl 10-16 Kronobergs bokmässa, Växjö Stadsbibliotek. Jag ställer och säljer mina böcker och BIMA-förlags nyheter. Fri entré
fre 25 nov kl 16-18 Signering på MAXI i Vetlanda. Jag signerar mina böcker tillsammans med Anna-Kari Laurén som signerar sin bok.

12 nov. 2016

Vetlanda Vintersaga och Det är aldrig för sent, signering på MAXI stormarknad

Två fjärdedelar av BIMA-förlags författare signerade sina senaste böcker på ICA MAXI stormarknad i Vetlanda lör 12 november kl 10-14. Som sig brukar blev det många härliga möten med lördagshandlande människor. Min stelhet i ryggen till trots, besökte kiropraktorn igår som konstaterade att mitt bäckenben var mycket snett, gick signeringen bra och Anna-Kari Laurén som signerade sin "Det är aldrig för sent" hjälpte till att sprida värme bland både besökare och hos mig. Jag signerade Vetlandas egen julkalender "Vetlanda vintersaga" och det passade väl i det vinterlika vädret.

11 nov. 2016

Louise Uggla på hitzfm och Ydre bibliotek

Författare Louise Uggla intervjuas om sin bok Breven från himmelen på tranås-radion www.hitzfm.nu fredag 11 nov. Inslaget sänds flera gånger under dagen och du kan lyssna genom att klicka på länken. På lördag 12 november deltar hon även i bibliotekssamtal om framkomsten av sin bok, originalbreven som finns bevarade från 1800-talet och framåt till 1920. Ydre bibliotek 12 nov kl 12, intervjuar gör bibliotekarie Christine Åström. Samtidigt på Ydre bibliotek pågår Brittmari Hagmarkers utställning Textila Världar i bibliotekets lokal Träffpunkten.

Bielkes fredagsreflektion 11 nov


Bielkes fredagsreflektion 11 nov

Dylan får litteraturpriset, påven Franciskus mottages som en rockstjärna. Trump väljs till president i USA.


Känns som upp-och-ned-vända världen. Vissa spetsfundigheter förbryllar, roar och skapar nytänkande, men att Trump nu är president för en av världens mest inflytelserika länder känns chockerande, farligt och inte det minsta roligt.

Som att välja mellan pest och kolera har det sagts om det amerikanska valet.

Nog upprörde den andra kandidaten, Hillary Clinton med sina tvivelaktiga affärer med Clinton-stiftelsen som hon och maken Bill driver. Eventuellt har hon använt dessa medel för att locka fram fördelaktiga dealer med oskrivna löften om kompensation från stiftelsen. Att hon tagit hutlöst betalt för sina föredrag och agerat hänsynslöst under sin tid som utrikesminister upprör mig mindre och jag undrar om den kritiken hade framförts om hon var av manligt kön. Politiken är ofta ett otrevligt spel med mycket höga insatser och jag tror att man behöver ha ett visst mått av okänslighet för att palla ett sådant jobb.

Men det är faktiskt skillnad på att välja en okänslig person med tvivelaktiga affärer bakom sig och att välja en politiskt oerfaren och fullkomligt galen person. Trump har öppet visat sitt förakt mot olika grupper och kommit med horribla lösningar för att lösa dessa personers ”problem”. Förslag som vittnar om total noll koll, ingen verklighetsförankring och som stinker populistisk avföring. Att han sedan anser sig vara kompis med en annan galning som styr på andra sidan havet med namnet Putin känns än mer oroväckande.

Världens politiska liv är ingen sandlåda där man får trycka på avfyrningsknappen när någon förstör ens sandslott. Vår värld och allt levande kräver mer moget agerande än så. Världslösningar tarvar fler tecken än vad som får rum i en tweet.

Fredagen är här och kyla och snö omgärdar oss, sprid lite extra ljus och värme till varandra och världen. Vi och den behöver det.

Jag önskar er härlig helg

Maria Bielke von Sydow

9 nov. 2016

Min artikel i tidskriften Skrået om hur man säljer sina böcker

Jag har skrivit en artikel i Författarcentrums tidskrift Skrået, om hur man marknadsför och säljer sina böcker. 3 tips om tillvägagångssätt som jag har använt mig av som fungerat för mina och BIMA-förlags böcker.
Läs hela artikeln http://www.skraet.nu/2016/11/06/maria-bielke-von-sydow-tre-tips-pa-hur-du-nar-ut-med-dina-bocker/

4 nov. 2016

Bielkes fredagsreflektion 4 nov


Bielkes fredagsreflektion 4 november

Klart det är bra, det är ju fredag!


Det är ett svar man ofta får en dag som denna när man frågar människor hur de mår. Folk är helt enkelt mycket gladare på fredagar än andra dagar. I det svaret ligger det underförstått att man snart är ledig och att friheten är stor under helgen. För mig som soloföretagare är skillnaden inte så stor på tisdag eller fredag. Jag jobbar de flesta dagarna, men det ligger en positiv spänning och förväntan i luften som jag gärna hakar på.

Fredagens namn grundar sig från fornnordisk mytologi, antingen från Freja eller Frigg, eller från de båda om de kanske var samma person. Freja var lustens och fruktbarhetens gudinna och kanske bidrar även det till munterheten på fredagar. För sinnlighet lyfter vilken grå höstdag som helst. Kanske tänds hoppet lite extra på fredagar om romantisk vällust.

Måndagen känns så långt bort som den kan göra. Den ligger fyra långa dagar bakåt i tiden och det upplevs som att det är eoner av tid till nästa veckas måndag. Med det får måndagen symbolisera: upp i ottan-måndag, fast i ekorrhjulet-måndag, arbeta för brödfödan-måndag. Med andra ord med fredag kommer valfrihet, det vankas romantik och vardagens ok känns långt bort.

Själv har jag torsdagar som favoritdag. Då känns allt fritt och lagom lättsamt, innan fredagens storhandling ska göras men långt efter tisdagen som enligt min mening är veckans tråkigaste dag. Tisdagen känns varken som en ny fräsch dag på veckan eller ett välbehövligt slut. Det är bara en tråkig mittendag. När jag var liten var söndagen den tristaste dagen i veckan. Allt var stängt och långsamt och dagen gick i ultrarapid.

Nu gillar jag som sagt torsdagen bäst, men fredagar är rätt fina de också och vid närmare eftertanke har faktiskt alla dagar sina särskilda höjdpunkter, till och med tisdagen.

Jag hälsar er härlig helg

Maria Bielke von Sydow

2 nov. 2016

"Det är aldrig för sent" nu som e-bok

Den underbara novellsamlingen "Det är aldrig för sent" av Anna-Kari Laurén finns nu som e-bok, både att låna på bibliotek och köpa i nätbokhandeln. bokus


Här kommer ett smakprov på en av novellerna, en av mina favoriter:




1 nov. 2016

författarsamtal på Ydre bibliotek

Missa inte när författare Louise Uggla samtalar med Christine Åström på Ydre bibliotek 12 november kl 12. Då berättar Louise om hur hur hon skrev sin historiska biografiroman Breven från himmelen om Hedda Leijonhufvud och om hur allt hade sin upprinnelse i en brosch och en bok med titeln "Bref från en död" Läs mer på länken från Ydre bibliotek



Nu säljs dessutom både Louise Ugglas, Marita Lynards och Anna-Kari Lauréns böcker i förträfflig butiken Tillit i Tranås. En verksamhet med hälsobringande behandlingar som drivs av Johanna Hermelin.